Președintele SUA a ajuns în Kiev: 3 motive care arată cât de importantă este vizita

Read Time:2 Minute, 42 Second

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns în cursul zilei de luni în Kiev, capitala Ucrainei. Vizita este una neprogramată și care nu doar că nu a fost anunțată oficial, ba chiar a fost negată vehement cu fiecare ocazie.

UPDATE: Dacă în momentul publicării acestui material principalele medii de presă din SUA titrau că “POTUS landed in Kyiv”, ulterior au apărut informații mai detaliate care spun că Biden a ajuns în Kiev cu trenul, din Polonia.

La bordul Air Force One, alături de Biden este o echipă redusă din punct de vedere numeric, dar din cadrul căreia nu lipsesc principalii săi sfătuitori în ceea ce privește politica externă.

Vizita este una semnificativă și discutăm în cele ce urmează despre cele mai importante 3 motive:

Mesaj: într-o perioadă în care se discută tot mai mult despre ofensiva rusă, despre lipsurile din dotarea armatei ucrainene, despre posibila lipsă de susținere americane după discuțiile tot mai aprinse din Congres, vizita președintelui SUA transmite un mesaj cât se poate de puternic.

Biden este în Kiev nu doar pentru a le arăta lui Zelenskyy și ucrainienilor că nu sunt singuri, ci mai ales pentru a le arăta americanilor și occidentalilor că sprijinul său pentru Ucraina este neclintit. Faptul că în timpul vizitei a fost anunțat un nou pachet de asistență militară, în valoare de 500 de milioane de dolari, compus mai ales din muniție și echipamente necesare războiului imediat, ”de tranșee”.

Securitate: este prima vizită după foarte mult timp pe care un președinte american o efectuează într-un stat aflat în război. Detaliile de securitate ale unei vizite prezidențiale americane sunt draconice și pregătite minuțios, iar ele se pretează doar locațiilor unde armata SUA poate deține controlul terenului.

Vizita în Kiev este una complet diferită, capitala Ucrainei fiind expusă și chiar atacată în mod regulat de Rusia cu rachete de croazieră.

Vorbim așadar de aeronava prezidențială, Air Force One, care a ajuns în Kiev survolând partea de vest a Ucrainei și evoluând așadar într-un spațiu aerian contestat, dacă nu chiar ostil. Nu este public în acest moment elementul de securitate aeriană și cui aparține, discuția fiind dacă avioane de luptă americane au însoțit aeronava prezidențială, care de această dată se pare că a fost una militară, nu celebrul B747, până la Kiev sau nu. Până în momentul publicării acestui material nu există imagini cu Air Force One la Kiev, fiind instituită o cenzură din acest punct de vedere.

Chiar în timpul vizitei prin oraș efectuată de Biden și Zelenskyy au început să sune sirenele antiaeriene, semn că au fost detectate lansări de rachete ce au ca țintă Ucraina, astfel că gestul lui Biden de a merge în Kiev este cu atât mai important.

Probleme interne: Biden este atacat josnic în SUA de aripa Trump a republicanilor, care se agață de orice accident sau eveniment local pentru a ”demonstra” că președintelui nu îi pasă de americani. Cu toate acestea, a ales sau a fost sfătuit să evite alegerea populistă de a răspunde pompieristic, asta deși se apropie cu pași repezi momentul 2024.

Vizita lui Biden în Kiev arată și că avem totuși un lider american sănătos la cap și conștient de natura adevăratelor probleme ce trebuie gestionate pentru bunul mers al SUA pe termen lung

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Oficial: Două avioane MiG-21 LanceR au fost scoase din serviciu
Next post Discursul lui Putin
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x