De când a început invazia Ucrainei am spus că viitorul Rusiei lui Putin este de vasal, anexă, satelit al Chinei. Moscova și-a distrus relația cu Occidentul care pompa în ea miliarde de dolari, iar singura opțiune pentru supraviețuire este Beijingul. Ei bine, recent această nouă relație s-a și oficializat.
Pe 13 septembrie, granița tensionată dintre Armenia și Azerbaijan a fost teatrul unor confruntări militare destul de serioase, soldate cu pierderi teritoriale de partea armeană.
Erevanul face parte din ”NATO-ul rusesc”, adică din CSTO – Collective Security Treaty Organization, alături de Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan și Tajikistan, plus, evident, Federația Rusă. Imediat, premierul Nikol Pashinyan a solicitat reuniunea de urgență a CSTO, cerând ”ajutor militar pentru reinstaurarea integrității teritoriale”.
Pe scurt, Armenia a solicitat intervenția militară a Rusiei, prin CSTO, pentru a respinge trupele azere de pe teritoriul său.
Mai mult, a fost cerută activarea Articolului 4 al CSTO, care este practic Articolul 5 al NATO și care spune că ”în cazul agresiunii asupra unui stat membru, toate celelalte state membre, la solicitatea statului agresat, vor oferi imediat ajutorul necesar, inclusiv militar”.
Clar, nu? Ei bine, se pare că nu.
Răspunsul Rusiei lui Putin a fost puțin altfel decât se așteptau armenii. Mai întâi, Șeful Statului Major al CSTO, generalul rus Anatoly Sidorov, a spus că nici măcar nu s-a discutat despre o intervenție militară, asta deși solicitările Erevanului au fost clare.
Ulterior, Putin i-a forțat pe armeni să accepte un armistițiu cu azerii, armistițiu care nu rezolvă problemele teritoriale ale statului membru al CSTO.
S-a speculat imediat că Rusia nu are forța militară de a interveni în favoarea aliatului său, grosul armatei roșii fiind trimis să se facă de râs în Ucraina. Și nu e neapărat o supoziție greșită.
Numai că imediat a apărut și cealaltă parte a poveștii, anume interesul Chinei în Azerbaijan.
Președintele chinez, Xi Jinping, s-a întâlnit cu omologul său azer, Ilham Aliyev, pe care l-a asigurat, atenție mare, de ”sprijinul Chinei în dezvoltarea independentă aleasă de popor”.
De asemenea, Xi a subliniat importanța Azerbaijanului pentru China salutând aderarea acestui stat la Global Development Initiative (GDI) și la Global Security Initiative (GSI).
Pe scurt, Azerbaijanul este fundația conceptului Belt and Road, drumul Chinei către foarte multele miliarde de dolari disponibile din relațiile comerciale cu statele europene, fix aceleași relații cărora Putin le-a dat foc.
Să ne întoarcem puțin. Azerbaijanul, aliat al Chinei, atacă Armenia, aliat al Rusiei. Armenia solicită ajutorul rus, explicit militar. Răspunsul Rusiei este un ridicat din umeri care subliniază nivelul de breloc chinezesc în care s-a transformat.
Foarte probabil, pe termen mediu și lung vom asista la o desprindere a tuturor sateliților Moscovei din influența rusă și la reducerea acestui stat la nivelul unei benzinării cu arme nucleare. Un fel de Iran cu ceva mai mult tupeu.
Average Rating