Rusia vs. Ucraina: Ziua 11

Read Time:3 Minute, 38 Second

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă, din păcate pentru toată lumea. Acțiunile militare au în continuare loc, chiar dacă pare că intensitatea lor e în ușoară scădere.

Iată care sunt cele mai importante informații, selectate și verificate de echipa Aviația Magazin, de pe front și nu numai:

 • Vestea zilei sau chiar a finalului de săptămână este că premierul Israelului, Naftali Bennett, a efectuat o vizită fulger la Moscova. Acesta a discutat timp de 3 ore cu Vladimir Putin, după care a plecat la Berlin, pentru discuții cu Olaf Scholtz, cancelarul Germaniei. Anterior vizitei de la Kremlin, Bennett a discutat și cu președintele Franței despre convorbirile pe care acesta le-a avut cu Putin. Se pare că Israelul încearcă să închege un soi de coaliție a marilor puteri europene pentru a discuta cu Putin despre condițiile încheierii războiului.
 • În Mariupol, orașul asediat de aproape o săptămână de ruși, se încearcă duminică o nouă evacuare a civililor. Dacă sâmbătă acordul de pace nu a ținut și evacuarea nu a avut loc, se speră ca astăzi trupele ruse să respecte armistițiul și să permită civililor să părăsească ruinele portului.
 • Aviația militară rusă a avut parte de o zi neagră, cu 10 aeronave, între care și modernele Su-30 sau Su-34, fiind doborâte de ucrainieni.
 • Se vorbește tot mai mult despre o contraofensivă de succes a armatei ucrainiene în zona Harkov, rușii fiind împinși până la graniță! Au apărut mai multe clipuri video în care coloane de blindate și de camioane sunt în flăcări în apropierea orașului. Harkovul este însă în continuare bombardat și tocat înclusiv în zonele rezidențiale.
 • Ucrainienii din localitățile ocupate de ruși, mai ales din cele mari, protestează. În Kherson, unde rușii au impus reguli foarte stricte, au avut loc proteste destul de ample.
 • Presiunea pe Kiev este mai puțin intensă de două zile și încep să apară întrebările despre convoiul masiv de tehnică rusă aflat în apropierea capitalei Ucrainei. Chiar dacă vorbim despre un convoi întins pe zeci de kilometri, imaginile arată foarte puțini militari în zonă.
 • Ucraina a cerut din nou Statelor Unite avioane de luptă. Ar fi o afacere în 3, ucrainienii dorind MiG-urile 29 ale polonezilor, care ar urma în schimb să primească F-16, noi sau second-hand, din Statele Unite. Casa Albă analizează opțiunile pe care le are la dispoziție, însă nu se așteaptă nimeni la un răspuns rapid. Sunt șanse mai mari ca livrarea de avioane MiG-29 către Ucraina să aibă loc după încheierea războiului, într-un prim pas de refacere a capacității de luptă a forțelor aeriene din țara vecină.
 • Cinci nave militare ruse nu au primit acordul Ciprului de a intra în port pentru operațiuni curente de mentenanță și realimentare. Chiar dacă anterior Cipru își dăduse acordul, ca urmare a sancțiunilor internaționale rușii au fost anunțați că nu au voie să intre în port.
 • Portavionul francez Charles de Gaulle și cel american USS Truman sunt în Mediterana, foarte aproape de strâmtorile turce. Deși nu vor intra în Marea Neagră, avioanele de pe cele două portavioane vor fi trimise în această zonă pentru a suplimenta numărul aparatelor NATO de pe flancul de est.
 • Visa și Mastercard își vor suspenda operațiunile din Rusia. Asta înseamnă că acele carduri emise de bănci rusești nu vor mai funcționa în străinătate, iar cele emise din străinătate nu vor mai funcționa în Rusia.

În ceea ce privește pierderile provocate inamicului, avem următoarele comunicări oficiale.

 • Ministerul Apărării de la Kiev spune că au fost uciși în jur de 11,000 de militari ruși și distruse sau indisponibilizate 300 de tancuri, 985 de blindate, 44 de avioane și 48 de elicoptere.
 • De la Moscova se transmite că au fost distruse la sol 69 de avioane, plus alte 24 în aer, 778 de tancuri și blindate sau 62 de drone de diverse tipuri.

În ziua cea mai neagră pentru aviația rusă, cu cel puțin 10 aeronave, unele de ultimă generație, doborâte de ucrainieni, Moscova susține că au fost doborâte 4 Su-27 și un MiG-29 în regiunea Zhytomyr, un Su-27 și un Su-25 în regiunea Radomysh, un Su-25 în regiunea Nizhyn, două elicoptere Mi-8 în apropiere de Kiev și 6 drone, între acestea și unele Bayraktar TB-2. Ar fi 10 avioane și elicoptere, plus 6 drone, pentru care nu am găsit nicio confirmare foto/video de pe front.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Pilotul de origine română ce a fost doborât în războiul din Ucraina
Next post Rusia avertizează România după returnarea avionului Su-27 Ucrainei
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x