Serbia ar vrea și nu prea să cumpere Rafale

Read Time:1 Minute, 48 Second

Finalul anului 2021 a venit cu o veste greu de crezut, anume că Serbia vecină și prietenă în ochii unora ar fi interesată de achiziționarea avioanelor multirol Dassault Rafale.

Informația a fost transmisă chiar de ministrul Apărării de la Belgrad, Nebojsa Stefanovic, însă nu chiar așa cum a fost prezentată ulterior.

Hai să vedem ce a declarat acesta la postul public de televiziune:

”Modernizarea flotei de avioane de luptă reprezintă un drum costisitor ce trebuie analizat strategic. Reprezentanții forțelor aeriene i-au transmis președintelui că, în momentul de față, înclină către achiziția avioanelor franceze Dassault Rafale. Dar după ce vom face o analiză completă vom vedea ce va alege armata.”

În regulă, cam despre asta vorbim.

În traducere, Forțele Aeriene Sârbe au efectuat o analiză preliminară a avioanelor multirol pe care le-ar putea cumpăra și au făcut un fel de clasament. În acest top, Rafale este primul.

Nu știm însă ce criterii au fost luate în considerare, iar faptul că ministrul Stefanovic spune că va urma o altă analiză, de această dată una completă, este un indicator destul de clar că decizia este extrem de departe de a fi luată.

Achiziția de Rafale este improbabilă din mai multe puncte de vedere.

Cel mai important e costul. Rafale e o platformă foarte scumpă, iar Serbia e o țară săracă, care nu își permite în mod normal o astfel de achiziție.

În ciuda investițiilor din ultima vreme, vecinii noștri nu au cheltuit prea mulți bani dintr-un motiv simplu, nu prea au de unde. Să nu uităm că sunt țara care a primit avioane second hand donate de Rusia și Belarus.

Al doilea motiv este dorința francezilor de a vinde. Serbia are legături extrem de strânse cu Rusia și nu există îndoială că Rafale sârbe ar fi analizate în cel mai mic detaliu de Moscova. Și nu e clar dacă francezii își doresc asta.

În al treilea rând, Rusia a investit enorm în relațiile bilaterale cu Serbia și nu va pierde tocmai acum, când e de încasat. Dacă sârbii vor avea niște sute de milioane de dolari de dat pe avioane, banii ăștia vor merge fără discuție în Rusia.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Schimbări importante în Forțele Aeriene Române pe final de an 2021
Next post Comandanți noi pentru bazele aeriene de la Câmpia Turzii și Bacău
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x