Turcia a introdus în serviciu ”portavionul de drone” TCG Anadolu

Read Time:1 Minute, 37 Second

Marina Militară a Turciei a organizat o ceremonie pentru a marca introducerea în serviciu a noii nave amiral, TCG Anadolu, supranumită deja ”portavionul de drone”.

Cu aproape 3 luni de întârziere și cu o schimbare majoră în privința aeronavelor ambarcate față de proiectul inițial, TCG Anadolu a fost prezentată publicului larg prin intermediul jurnaliștilor ce au avut acces la bord.

Construită pe designul navei de asalt amfibiu Juan Carlos I, nava amiral a marinei spaniole, TCG Anadolu este în momentul de față un asset militar căruia turcii încearcă să îi găsească utilizarea.

Asta deoarece Anadolu trebuia să devină portavion, urmând a fi echipat cu avioane F-35B Lightning II, pe modelul navelor US Marines Corps. Numai că excluderea Turciei din programul F-35 a dat peste cap toate aceste planuri și a fost nevoie de inventarea unei noi întrebuințări.

Armata turcă pare că a găsit soluția prin transformarea lui TCG Anadolu într-un ”portavion de drone” prin echiparea cu mai multe tipuri de aeronave fără pilot dezvoltate sau aflate în diferite faze de dezvoltare.

Bayraktar TB3 va fi una dintre dronele de pe această navă, plus noul UAV cu siluetă de avion de luptă, Bayraktar Kizilelma.

Rămâne de văzut cât de utilă se va dovedi o astfel de navă, mai ales că este știut faptul că dronele au o autonomie destul de mare și pot ajunge în locuri depărtate de bazele terestre, astfel că ”proiecția” unei forțe de UAV-uri de pe mare e discutabilă.

Pe lângă drone, pe Anadolu vor mai fi ambarcate elicoptere  de atacT129 ATAK, sau AH-1W Super Cobra, elicoptere de luptă antisubmarin SH-60B sau elicoptere de transport AS532 Cougar, S-70/UH-60 Black Hawk și CH-47F Chinook.

Nu în ultimul rând, pentru că în esență este o navă de asalt amfibiu, Anadolu mai poate lua la bord 13 tancuri, 27 de vehicule amfibii de asalt, 6 transportoare blindate sau 33 de vehicule blindate ușoare.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post 1 milion de pasageri pentru HiSky
Next post Wizz Air anunță rute de vară către Antalya, Santander, Alghero și Larnaca