Turcia ar putea bloca aderarea statelor nordice la NATO

Read Time:1 Minute, 8 Second

Dacă democrațiile occidentale și chiar conducerea NATO îmbrățișează deschiderea pe care Finlanda și Suedia o au față de aderare, nu acelați lucru se poate spune despre un stat membru foarte important, anume Turcia.

Recent, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara sa nu are o ”opinie pozitivă” referitoare la aderarea celor două state nordice.

El spune că statele respective găzduiesc organizații pe care Ankara le consideră teroriste și că ar fi o greșeală ca ele să fie acceptate în NATO.

”Urmărim evenimentele legate de Suedia și FInlanda, dar nu avem o opinie pozitivă. NATO a făcut aceeași greșeală cu Grecia și știți atitudinea Greciei față de Turcia. Nu vrem să facem o eroare similară. Pe de altă parte, statele scandinave sunt, din păcate, aproape gazde pentru organizații teroriste. PKK și DHKPC sunt găzduite în Suedia și în Olanda și o merg și mai departe și am să spun că și în parlamentele lor. În momentul de față nu putem avea o atitudine pozitivă”, a spus Erdogan.

Conform Tratatului NATO, pentru ca un stat să adere la Alianță este nevoie de unanimitatea membrilor.

Acordul de aderare trebuie ratificat de parlamentele tuturor statelor membre, iar dacă nu există unanimitate aderarea poate fi blocată.

De asemenea, nu există un articol de tratat pentru scoaterea unui stat membru din NATO, ci doar unul care permite retragerea voluntară din Alianță.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ryanair renunță la obligativitatea măștii în avioane de pe 16 mai
Next post O nouă misiune de Poliție Aeriană pentru escortarea unui avion civil