Urmează partea a doua din Marele Război pentru Apărarea Patriei?

Read Time:2 Minute, 43 Second

Pe măsură ce armata rusă bifează eșec după eșec în Ucraina, iar morții încep să se adune cu zecile de mii, Moscova are nevoie de un nou tip de război. De fapt, are nevoie de Marele Război pentru Apărarea Patriei, ajustat la realitățile anului 2022.

În momentul de față este destul de clar că planul inițial avea două componente majore. Prima era cucerirea Kievului și schimbarea conducerii Ucrainei, în timp ce a doua viza anexarea teritoriilor din estul și sutul țării pentru a se asigura că viitorul stat ucrainean rămâne 100% dependent de Rusia.

Faza I a reprezentat un eșec usturător, armata rusă fiind învinsă la periferia capitalei și, mai nou, la periferia celui de-al doilea oraș ucrainean, Harkov. Însă faza II merge relativ bine pentru Putin.

Dar cum se ajunge la retorica lui Stalin din Al Doilea Război Mondial?

Aici lucrurile par simple. Cinice, dar simple. În momentul de față, noul plan pare a fi anexarea regiunilor (oblast-urilor) cucerite și integrarea lor în Federația Rusă. Asta înseamnă că Donetsk, Lugansk și Kherson organizează referendumuri, pe modelul din Crimeea, și solicită integrarea în Federația Rusă. Sigur, planul ar include și Zaporizhzhia, vitală pentru ”coridorul terestru” până în peninsulă, Mykolaiv și Odesa, dar momentan cele 3 sunt departe de a fi controlate militar.

După ce se parcurg acești pași, iar istoria recentă ne-a arătat că Putin rezolvă rapid referendumurile false, Moscova va alipi formal teritoriul ucrainean și îl va considera al său. Iar de aici paradigma se schimbă.

Invazia se transformă din ”operațiunea militară specială” pe teritoriul ucrainean în ”război de apărare”. La nivel de discurs, armata rusă nu va mai ”denazifica” provincii ucrainene, ci va apăra teritoriul național. Iar agresorul nu va fi Ucraina, că ar râde și curcile din Perm de asta, ci NATO. Acel NATO care înarmează Ucraina, care îi pregătește trupele, care îi oferă informații, care sancționează Rusia și așa mai departe.

De fapt, de cel puțin o lună este sesizabilă această schimbare de discurs rusesc, oficialii spunând că ei nu se luptă cu ”naziștii” ucraineni, ci cu americanii care îi controlează.

În momentul în care, declarativ, repet, războiul se transformă dintr-unul ofensiv, pe teritoriul altui stat, într-unul defensiv, de apărare a țărișoarei sfinte, toate opțiunile sunt pe masă. Aici putem discuta despre mobilizare parțială sau generală și pregătirea unui conflict pe termen lung sau chiar despre armele nucleare.

Pentru că, așa cum au spus toți rușii importanți, în frunte cu Putin, armele nucleare vor fi folosite în momentul în care există un pericol existențial pentru Rusia. Și ce pericol existențial e mai mare decât NATO, care vrea să intre pe teritoriul țărișoarei?

Sigur, discuția despre utilizarea efectivă a acestor arme e mul mai complexă, însă retorica și agresivitatea vor fi cu siguranță folosite la negocieri. Un fel de ”ne lăsați ce am cucerit sau dăm cu nucleara”. Geopolitică, ce să mai discutăm!

În momentul ăsta nu reușesc să văd un exit din acest război pentru niciuna dintre tabere. Ucraina nu poate ceda teritorii, asta e clar, altfel toți oamenii care au rude moarte, care și-au pierdut casele, joburile și așa mai departe o vor lua pe panta unui naționalism feroce, iar Putin nu poate admite înfrângerea pentru că asta ar însemna finalul lui politic.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marius

Daca sifiliticul ala moare „accidental” nu issues. Simplu. Altfel cu sau fara marele razboi pentru apararea patrie(de parca nu ei au invadat Polonia de mina cu Hitler, nu mai zic de Finlanda, tarile baltice, Romania) sau ce cacaturi mai zbiara, rusia dispare.

grig

Eu zic sa ramai la stiri cu si despre aviatie…pentru ce ai incercat sa relatezi aici ne putem uita la antena 3 si la jocurile video prezentate acolo.

grig

Am inteles , credeam ca ai scris doar din lupsa de alte subiecte…

Previous post Aeroflot a cumpărat 8 avioane Airbus A330
Next post Noutăți și nu prea despre modernizarea avioanelor IAR-99
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x