Va fi blocada Taiwanului călcâiul lui Ahile pentru armata chineză?

Read Time:1 Minute, 29 Second

Imediat ce speakerul Casei Reprezentanților din Congresul american, Nancy Pelosi, și-a încheiat vizita oficială efectuată în Taiwan, armata chineză a instituit o blocadă de facto a insulei printr-o serie de exerciții.

Dar aceste manevre militare, menite să pună presiune pe autoritățile taiwaneze și să arate forța militară chineză, ar putea reprezenta un adevărat călcâi al lui Ahile pentru armata populară eliberatoare.

Unul dintre avantajele de care armata chineză a profitat mult în ultimii ani a fost lipsa informațiilor. Militarii Beijingului au putut controla ce și cât se află în lume despre capacitatea de luptă, interoperabilitate, rată de succes, rată de mobilizare și așa mai departe.

Fiind un stat închis, care își desfășura exercițiile în zona sa de control, China nu făcea altceva decât să ”scurgă” către public informații care îi conveneau, de unde și această imagine de super putere militară, cumva similară cu cea pe care o avea Rusia înainte de fiasco-ul din Ucraina.

Ei bine, blocada Taiwanului a schimbat această perspectivă. Armata chineză a fost nevoită să își deconspire planul de a bloca, invada și cuceri insula vecină, plan care până la aceste manevre era mai mult bănuit de către occidentali.

Dar poate mai mult decât atât, armata chineză a trebuit să arate lumii cât de pregătită sau de nepregătită este în cazul unei operațiuni militare de amploare, în care categorii diferite de forțe trebuie să demonstreze un nivel ridicat de interoperabilitate pentru a avea succes.

Avantajul ambiguității de până acum a dispărut, iar de acum Taiwanul, SUA și alții pot pregăti planuri de contracarare a unei eventuale agresiuni chineze lucrând cu certitudini, nu cu presupuneri.

Am discutat pe larg despre acest subiect într-un podcast pe care îl poți urmări mai jos:

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Macedonia de Nord va dona avioane Su-25 Ucrainei
Next post Rușii au pierdut cel puțin 9 avioane de luptă în atacul asupra bazei aeriene din Crimeea
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x