Vor trimite slovacii și avioane MiG-29 în Ucraina?

După ce au donat Ucrainei singurul lor sistem antiaerian S-300 (despre care rușii afirmă că a și fost distrus), slovacii se gândesc dacă pot trimite în statul vecin și avioane MiG-29 Fulcrum.

Întrebat despre posibilitatea aceasta, de a oferi Ucrainei avioanele MiG-29, premierul slovac Eduard Heger a oferit un răspuns vag.

Acesta a afirmat că țara lui e gata să renunțe la echipamentele militare de producție sovietică pentru că acestea pot fi menținute în serviciu doar cu mari eforturi.

”Văzând cum se cumportă Federația Rusă acum, echipamentele militare sovietice sunt foarte riscante. Astfel că întrebarea își are rostul și e luată în considerare. Echipamentele sovietice nu pot fi menținute fără piesele ruse, iar noi nu le dorim în momentul de față”, a declarat acesta, citat de Reuters.

Este valid ce spune omul? Cu siguranță da!

Echipamentele militare ex-sovietice nu sunt doar vechi, ci și greu și scump de menținut în serviciu.

Dar asta înseamnă că Slovacia va transmite Ucrainei avioanele MiG-29? Cu siguranță nu acum!

Slovacia a comandat 14 avioane F-16 și ar trebui să primească primele aparate în 2024, însă până atunci are nevoie de o apărare aeriană credibilă.

Cum sistemul S-300 a fost deja donat, renunțarea la MiG-uri ar vulnerabiliza și mai mult statul european.

Apoi, la nivel de eficiență e greu de crezut că avioanele slovace, puține la număr și destul de prost întreținute (ar mai fi maxim 6 bucăți zburabile, cam ca la bulgari) pot face vreo diferență din punct de vedere operațional.

În momentul acesta nu ar avea nicio logică o astfel de donație pentru niciuna dintre părți.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x