55 de milioane de lei pentru reabilitarea cladirilor Aeroportului Baneasa

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a semnat contractul ce vizeaza reabilitarea cladirilor Aeroportului Baneasa, valoarea acestuia fiind de 55,5 milioane de lei. Obiectivul este ca a doua poarta aeriana a Capitalei sa reintre in circuitul comercial incepand cu anul viitor.

Licitatia organizata de CNAB a fost castigata de o asociere de firme condusa de Bog’Art SRL care, potrivit contractului, are la dispozitie opt luni pentru a finaliza lucrarile. Doua luni sunt necesare pentru proiectare si alte sase pentru executia propriu zisa a lucrarilor.

Vor fi reabilitate cladirile A, B si Rotonda ale Aeroportului Baneasa, care ar trebui sa poata sustine traficul comercial din primavara anului viitor, chiar inaintea Campionatului European de fotbal.

Dar vom avea curse comerciale pe Baneasa? Realist vorbind, sunt sanse foarte mici, dupa cum recunoaste chiar purtatorul de cuvant al CNAB, Valentin Iordache. Baneasa va ramane un aeroport mic, cu o capacitate mica de procesare si care nu se preteaza zborurilor de linie.

“Aeroportul va fi folosit pentru Euro 2020, cu sau fara reabilitare. Acolo vor ateriza avioanele care vor aduce echipele nationale, dar si avioanele VIP. N-ar fi imposibil ca acolo sa aterizeze si niste chartere. Dar recomandarea partenerilor nostri – adica UEFA, Federatia Romana de Fotbal (FRF) si Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) – este ca respectivul aeroport sa nu fie folosit pentru asa ceva. Ulterior, dupa reabilitare, orice companie aeriana va putea veni sa opereze acolo. Lucrul de care trebuie sa tinem cont, insa, este ca Aeroportul Baneasa va avea intotdeauna o limitate de capacitate. Mai exact, daca acum are capacitatea de a procesa 40 de pasageri pe ora (in orele de varf), dupa reabilitare va avea o capacitate de 50 de pasageri. Comparativ cu aproximativ 2.500 de pasageri pe ora de varf, la Otopeni. Cu alte cuvinte, orice am face, Aeroportul Baneasa va ramane mic. Noi nu directionam operatorii spre Aeroportul Baneasa. Ei sunt cei care trebuie sa il aleaga singuri. Si avem motive sa credem ca o vor face, de vreme ce aeroportul – chiar daca va fi mai mic decat Otopeniul – va fi mai modern si mai aproape de oras”, a declarat Valentin Iordache pentru Ziare.com.

Cu o capacitate de procesare de 50 de pasageri pe ora, Baneasa va fi un aeroport minuscul, pretabil in continuare doar pentru zboruri private, VIP, utilitare si, poate, chartere. Realist vorbind, este improbabil ca vreo companie de linie sa decida sa foloseasca acest aeroport in mod curent dupa modernizare.

Si atunci, de ce se investesc banii acestia in el? Nu avem, desigur, un raspuns oficial si simplu. Pe scurt, pentru ca e un aeroport functional in care nu s-au mai pompat bani de ceva vreme si a ajuns intr-o stare destul de avansata de degradare, pentru ca o sa avem un eveniment major, Campionatul European de fotbal, iar Otopeniul este deja spre capacitate maxima, dar si pentru ca, poate, e o promisiune ca activitatea va continua pe Baneasa, in ciuda proprietarilor de vile din capul pistei.

E un lucru pozitiv aceasta investitie? Cu siguranta da! Vorbim de o investitie deloc mica in infrastructura aeroportuara a Romaniei, deci sa fie primit. Ideal ar fi sa existe si un plan de dezvoltare pentru ca investitia sa nu devina inutila in timp, iar reabilitarea si intrarea in circuitul comercial sa nu insemne practic mai nimic din punct de vedere financiar.

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
AugustusCristi MuraruMike Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mike
Guest
Mike

Cred ca aici este o eroare preluata ca atare de pe ziare.com. Pe toate posturile de radio si TV unde am auzit stirea, se precizeaza ca, dupa reabilitare, aeroportul Baneasa va avea o capacitate de procesare de 350 pasageri pe ora sau 10-15% din capacitatea Aeroportului Otopeni (NU 50 pasageri /ora). Pentru conformitate: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cand-se-redeschide-aeroportul-baneasa-anuntul-facut-de-ministrul-transporturilor.html. Ce “reabilitare” e aia care, dupa o investitie de 55 mil lei, mareste capacitatea cu 10 persoane / ora (de la 40 la 50)?

Cristi Muraru
Guest
Cristi Muraru

Uitam 2 lucruri:
1. Acest aeroport are însemnătate istorică – a fost prima linie aeriana din lume : Paris -București- Istanbul
2. Modernizarea pistei a costat o suma mult mai mare

Augustus
Guest
Augustus

Ce se intampla cu persoanele care si-au facut case/vile langa gardul aeroportului. Vor fi despagubite datorita scaderii valorii proprietatii??? Deoarece preturile o sa scada mult.
In plus domnul Adrian Gardean are nevoie de el sa faca un mall.
Cum ramane cu acest plan???