Boeing ar putea avea probleme serioase cu certificarea avioanelor 737 MAX pe „batranul continent”, un raport EASA aratand ca sunt inca probleme serioase cu aeronavele din aceasta familie.
Directorul executiv al European Union Aviation Safety Agency (EASA), Patrick Ky, a participat la o discutie ce a atins si subiectul MAX in Parlamentul European, iar din scurta prezentare facuta anterior reiese ca avioanele nu-s nici pe departe aproape de certificarea europeana.
Avand ca obiectiv principan in discutiile cu cei de la Boeing asigurarea ca nu vor mai exista slabiciuni de design in familia 737 MAX, cei de la EASA spun ca au descoperit mai multe probleme, printre care se numara lipsa monitorizarii sistemelor ce pot provocap pierderea controlului asupra stabilizatorului orizontal, forte mult prea mari de care e nevoie pentru a actiona manual stabilizatorul, deconectarea tardiva a pilotului automat la viteze limita, nivel de munca si risc crescut de confuzie pentru echipaj in cazul unor defectiuni si altele.
Acestea au fost comunicate Boeing in luna iulie, iar statusul rezolvarii nu este incurajator. Daca modificarile majore in arhitectura computerului de control al zborului au fost implementate, mai este de lucru la simplificarea procedurilor pentru echipaj si nu s-au luat masuri deloc in privinta modificarii sistemului de senzori ai detectarii unghiului de atac.
EASA are si o serie de cerinte clare pentru certificarea avioanelor, iar aceasta este destul de mare, ceea ce ii face pe cei mai multi sa creada ca MAX-ul va mai sta la sol in Europa inca o buna perioada de timp.
Regulatorul european vrea sa vada analize ample ale modificarilor propuse de Boeing, evaluari ale noilor softuri, teste de zbor timp de o saptamana cu un avion modificat complet in urmatoarea configuratie, teste cu sistemul MCAS in actiune si cu el oprit si altele.
Din cate se pare, in anumite solicitari Boeing este foarte departe de a le pune in aplicare, compania concentradu-se pe recomandarile partii americane, FAA, asta pentru ca MAX-urile sa revina la zbor macar in Statele Unite.
Exista si o regula nescrisa ca celelalte agentii pentru securitatea zborului din lume urmeaza directia americana si se spera ca aprobarea FAA va insemna si aprobarea in cele mai multe locuri din lume, numai ca, iata, Europa nu se numara printre acestea.
In momentul de fata nu e deloc clar cand ar putea reveni la zbor MAX-urile, ultimul termen avansat, toamna acestui an, parand totusi mult prea optimist.
In aceasta perioada a anului si Blue Air ar fi trebuit sa primeasca 737 MAX. Se pare ca planurile s-au schimbat desi nu e clar daca BA renunta, reduc cantitatea sau amana intrarea in flota. N-am idee cum a ramas cu 737 MAX pentru Tarom.