Airbus testeaza un nou design pentru avioanele comerciale

Airbus lucreaza de cativa ani la un nou design pentru avioanele comerciale si de cateva luni a inceput testele de zbor cu un model la scara redusa.

Denumit MAVERIC, de la Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls, avionul are dimensiuni reduse, 2 metri lungime si 3,2 metri anvergura.

Primul zbor a avut loc in vara anului trecut, in Franta, iar testele vor continua pana in vara anului 2020.

MAVERIC propune un design nou pentru avioanele comerciale, asa numitul blended wing body (BWB).

Spre deosebire de designul clasic al avioanelor de astazi, in care fuselajul este practic un tub pe care sunt atasate aripile sau deriva, in cazul blended wing body nu exista o separare vizibila intre aripi si fuselaj.

Iar acest lucru este important pentru ca simularile au aratat ca un astfel de design poate reduce consumul de combustibil cu pana la 20% fata de avioanele clasice.

Acest nou avion ar veni, desigur, cu provocarile lui, cea mai importanta fiind cea a controlului. Insa cei de la Airbus cred ca au facut progrese majore in dezvoltarea sistemului fly-by-wire, astfel ca designul “aripa zburatoare” este fezabil.

“Este realizabil. Va fi o provocare, desigur, dar cred ca suntem gata pentru ea”, a spus recent Jean-Brice Dumont, executive vice-president of engineering la Airbus, conform Flightglobal.

Boeing a experimentat acest design prin 2007, atunci cand a aparut X-48, de asemenea un model la scara redusa folosit pentru teste in zbor.

Americanii au renuntat insa macar temporar la ideea unui avion comercial cu acest design, preferand sa se concentreze pe aparatele curente.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mike Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mike
Guest
Mike

Filmuletul e cam … varza la rendering. La prezentarea interiorului apar randuri paralele de scaune si … doua randuri PARALELE de ferestre pentru pasageri. Ce se vede prin ele? Interiorul aripii? Vazut de afara, nu e nimic paralel la fuselajul-aripa al avionului.
Mi se pare ca Boeing a renuntat la idee tocmai din cauza ca pasagerii nu ar avea ferestre si avionul cam provoaca claustrofobie. Poate are succes ca avion cargo…