Airplane sharing in Romania?

Read Time:2 Minute, 47 Second

Conceptul de car sharing este destul de dezvoltat in Romania, dar ce spuneti despre cel de airplane sharing? Ei bine, o companie noua pe piata de la noi propune acest model de afaceri si o sa incercam sa va spunem mai multe despre cine sunt si ce vor.

Pentru ca nu este vorba despre un advertorial, nu va vom prezenta numai lucrurile dragute, ci si semnele de intrebare pe care le avem.

Sa incepem cu inceputul. Noua companie se numeste Cruiser Aviation Romania si are ca interfata doi antreprenori si un instructor de zbor cu experienta, iar momentan flota consta intr-un avion PS-28 Cruiser, cu posibilitatea de a achizitiona inca unul anul viitor.

Pe scurt, oamenii astia vor sa ofere cateva lucruri. In primul rand, conceptul de airplane sharing. Adica, daca esti un pilot ce are nevoie de ore de zbor, daca esti un antreprenor ce ai o scoala de zbor si iti lipsesc avioanele, apelezi la ei. Iti ofera pachete de 50, 100 sau 150 de ore si chiar mai multe daca e nevoie. Practic, iei un astfel de pachet, faci trecerea pe noul tip de avion, care este cinci ore, dupa care il folosesti dupa bunul plac. Fie pentru a acumula ore, fie pentru a instrui, fie pentru agrement si asa mai departe. Pana aici, totul bine.

In al doilea rand, oamenii vin cu un pachet de asigurare despre care spun ca este unic pe piata de la noi pentru ca este dezvoltat de ei impreuna cu un broker.

In al treilea rand, am inteles ca vor sa fie dealer pentru avioanele Cruiser produse de Czech Sport Aircraft, pe care le ofera pe piata din Romania, venind chiar si cu un pachet de finantare interesant, in care leasingul este platit numai in lunile „calde”. in care aparatul poate fi utilizat de catre client.

In al patrulea si ultimul rand, vor sa puna pe picioare propria scoala de zbor, insa asta se va intampla din 2019.

Conceptul lor mi se pare foarte interesant, dar nu se adreseaza oricui, asta pentru ca utilizarea avionului PS-28 in regim de sharing este conditionata de detinerea unei PPL (licenta pilot privat). Mi se pare insa ca deschide niste porti care erau pana acum cumva inaccesibile.

Daca vor reusi sa vina cu preturi suficient de atractive, am putea asista la aparitia unor noi scoli de zbor in Romania, cea mai delicata problema, aceea a aparatului de zbor, putand fi rezolvata prin leasing sau sharing.

Semnele mele de intrebare sunt mai multe. Conceptul de airplane sharing, asa cum a fost prezentat, este realizabil, dar la celelalte cred mai este mult de munca. Cu un singur avion sau chiar cu doua nu cred ca poti face si airplane sharing si scoala si agrement, presupund ca va exista interes suficient pentru ca afacerea sa fie rentabila.

De asemenea, mi se pare ca planurile sunt prea mult in momentul de fata si ca exista riscul disiparii energiei si resurselor. Cu alte cuvinte, in loc sa faci un singur lucru si bine, faci mai multe si nu atat de bine.

Vom incerca, pe cat posibil, sa ramanem cu ochii pe oamenii astia si sa va tinem la curent cu evolutia lor. Si, cine stie, poate ca un succes al lor ii va determina si pe altii sa investeasca in aviatia din Romania.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post VIDEO | Avion american, interceptat de rusi intr-o maniera „iresponsabila” peste Marea Neagra
Next post Avion prabusit in apropierea aerodromului Topoloveni
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x