Boeing alege motoare de la GE pentru noua generaţie de aeronave 777

Read Time:2 Minute, 30 Second

Boeing_777-300ERBoeing a ales General Electric ca partener pe partea de motoare pentru dezvoltarea aeronavei 777 de nouă generaţie.

„Decizia de a lucra cu GE pe viitor reflectă cea mai bună soluţie pentru programul de dezvoltare, pentru planificarea şi performanţa aeronavei”, a declarat Bob Feldmann, Vice-preşedinte şi Director General al proiectului de dezvoltare a modelelor 777X din cadrul Boeing Commercial Airplanes.

„Avem în vedere îmbunătăţiri care vor optimiza randamentul şi fiabilitatea aeronavelor actuale din seria 777 pentru mai mult de 20 de ani, iar motoarele reprezintă o parte semnificativă a acestui efort. Vrem să asigurăm clienţilor noştri cea mai competitivă ofertă de pe piaţa aeronavelor de mare capacitate cu două culoare.”

Modelul Boeing 777 este avionul bimotor pentru distanţe lungi cu cel mai mare succes din lume. Cea mai nouă generaţie de aeronave, adică 777-300ER, modelul 777-200LR, precum şi aeronavele cargou 777, folosesc exclusiv motorul GE90-115B, care s-a impus drept cel mai puternic motor cu reacţie din lume. Motorul a generat o forţă de propulsare de 58.014 kg la standul de probe GE din Peebles, Ohio, în 2002. Asta înseamnă mai mult decât numărul cumulat de cai-putere ai Titanicului (20.865 kg) şi ai rachetei Redstone (34.473 kg) care l-a purtat pe primul american, Alan Shepard, în cosmos. Această realizare a adus motorului un loc în Cartea Recordurilor Mondiale Guiness, se arata intr-un comunicat de presa.

Cel mai puternic motor din lume, modelul GE90 este contributia GE la avioanele de linie de mare capacitate propulsate de doua motoare cu reactie, cu ajutorul caruia modelul Boeing 777 poate parcurge fara oprire distante care nu au fost acoperite pana acum de nici un avion bimotor. Modelul GE90 este primul motor de avioane cu reactie cu paletele ventilatorului fabricate din materiale compozite.

GE90-115B ilustrează şi un studiu al inovaţiei şi proiectării aplicate. Liniile arcuite şi eficiente ale paletelor din material compozit de carbon care formează elicea motorului şi absorb mii de kilograme de aer pe secundă în interiorul acestuia sunt atât de graţioase, încât Muzeul de Artă Modernă din New York le-a ales pentru colecţia sa de arhitectură şi design.

GE a furnizat companiei Boeing peste 1.000 de motoare GE90. Pentru motorul GE90 de nouă generaţie, proiectat special pentru modelul 777X, inginerii de la GE au început să lucreze la un studiu privind motoarele, denumit GE9X. „Studiul privind motoarele GE9X vizează îmbunătăţiri aduse arderii combustibilului, nivelului de zgomot şi emisii faţă de actualul motor GE90-115B, păstrând totodată costuri de fiabilitate şi întreţinere comparabile,” a declarat Bill Millhaem, Director General al programului GE90 în cadrul diviziei GE Aviation.

Partea centrală a motorului va conţine piese fabricate dintr-un nou material revoluţionar, denumit material compozit cu matrice ceramică. Materialul poate rezista la temperaturi de până la 1.315º C, mai ridicate decât orice alt aliaj avansat. Datorită acestor inovaţii, GE va putea îmbunătăţi eficienţa consumului de combustibil cu 10% faţă de motoarele sale actuale, iar companiile aeriene vor putea face economii de milioane.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Romania si Portugalia negociaza pentru F-16 la mana a doua
Next post SUA au trimis bombardiere B-2 in Coreea
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x