Cel mai mare avion de pasageri din lume, Airbus A380, se apropie cu pasi repezi de iesirea din productie, clientii care mai au aparate comandate incercand sa renunte la ele.
Dupa ce Airbus a confirmat faptul ca Emirates, cel mai mare operator de A380 din lume, a deschis negoierile pentru a incerca sa modifice ultima comanda de super jumbo, de 20 de avioane, in A350, a venit si randul australienilor de la Qantas sa anuleze oficial o comanda plasata inca din 2006 pentru opt bucati.
Cu operatori care renunta la comenzi si fara altii interesati de avion, viitorul lui A380 pare pecetluit, Airbus urmand a decide in relativ scurt timp care va fi momentul in care productia va fi oprita.
Dar de ce a esuat atat de spectaculos programul celui mai mare avion din lume? Sunt destul de mute explicatii, insa cele mai pertinente mi se par cele oferite recent de Akbar Al Baker, CEO-ul Qatar Airways Group. Ca un om care a cumparat A380 si care il va folosi inca multi ani de-acum inainte, Al Baker lauda avionul si spune ca este foarte bun, doar ca a aparut intr-un moment nepotrivit, iar Airbus a comis o greseala extrem de mare.
Greseala constructorului ar fi aceea ca a proiectat avionul avand posibilitatea de a dezvolta o versiune chiar si mai mare, daca era nevoie. Dar asta a facut ca A380 sa fie forte greu si sa consume foarte mult combustibil, motiv pentru care companiile au inceput sa il ocoleasca si sa se uite spre alternative mai mici, dar mult mai ieftin de operat.
„Ca avion, este foarte potrivit pentru rute pe care este nevoie de capacitate mare. Il folosim cu succes pe pietele pe care vedem ca exista un volum mare de pasageri. Suntem inca foarte multumiti de avioanele pe care le avem. Noi nu il folosim pe rutele pe care nu exista cerere, asa cum fac altii, ci doar pe acele rute care au capacitatea oferita e avion. A380 a fost un avion care a schimbat regulile jocului, dar poate ca a aparut la timpul nepotrivit, pretul combustibilului crescand extrem de mult dupa introducerea lui. Ca avion, este foarte bun pe unele rute.
Daca ma intrebati pe mine, avionul acesta este foarte greu si are un consum extrem de mare. Asta pentru ca structura lui a fost construita avand in vedere o posibila dezvoltare. Cred ca Airbus a facut aceeasi greseala pe care a facut-o si cu A330 si A340, care au aceeasi aripa.
Structura lui A380 poate suporta inca 100 de tone. Ar fi fost bine daca ar fi facut o aripa potrivita pentru dimensiunile avionului. Asta ar fi insemnat ca reduceau o greutate insemnata din aripi si putea face un avion foarte eficient din punct de vedere al consumului. Ar fi fost avionul perfect”, a declarat Akbar Al Baker pentru AirlineRatings.
Qatar Airways are in serviciu numai zece aparate Airbus A380, fiind unul dintre operatorii mici de super jumbo. Comparativ, Emirates, cel mai mare operator de A380, are peste 100 de avioane in flota.
Pe de alta parte, Qatar se inscrie in randul operatorilor cunoscuti care nu au riscat sa comande aparatul in numar mare, tot cate zece avioane avand si cei de la Ettihad, Air France sau Korean, in timp de Qantas si Lufthansa au cate 12 aparate.
Airbus se confrunta cu o scadere accentuta a interesului pentru A380, ceea ce a facut ca ritmul constructiei sa fie incetinit considerabil pentru a incerca mentinerea avionului in productie in speranta gasirii unor noi clienti. Cum lucrul acesta pare putin probabil, sunt sanse mari ca uriasul sa iasa din productie in urmatorii nu foarte multi ani.
Eu in articole straine ma gasit invers: ca in sfarsit exista sansa de a se amortize proiectul. La 313 comenzi si 56 optiuni mai trebuie doar 31 de comenzi si se atinge pragul de 400 la care se amortizeaza. Mai au 79 comenzi ferme ceea ce inseamna 6,5 ani de productie in ritmul actual. in acest timp comenzi noi pot aparea sau optiunile se pot materializa in comenzi ferme ceea ce prelungeste timpul.
In plus de ce nu accepta comenzi pentru versiunea de transport A380F de care atatea companii au fost interesate, daca tot au nevoie de comenzi?
Mai degraba moare primul B747 care mai au 24 de avioane (marfa si pasageri)de produs ceeea ce inseamna inca 4 ani de productie.
In plus Airbus poate reduce rata de productie de la 1 pe luna la o rata mai mica ceea ce prelungeste timpul in care pot obtine comenzi. Primele avioane deja au acumulat atatea ore ca resursa a expirat si incep sa fie inlocuite. Nu este exclus ca cei care au operat A380 sa le inlocuiasca tot cu A380. Airbus de fapt se pregateste sa lanseze noi versiuni de A380 ceea ce este un semn ca nu o sa inceteze curand.
Din alea 313 comenzi ferme sunt sanse mari sa pice macar 20 de la Emirates, daca nu mai multe. Din optiuni, au picat 8 de la Qantas. In momentul de fata asteapta livrarea doar Emirates, ANA, Amedeo si Air Accord.
Airbus a anuntat de anul trecut ca trece la o rata de productie de sase A380 pe an din 2020, iar cat priveste inlocuirea lor, in afara de Emirates nu inlocuieste nimeni A380 cu alte A380, vezi cazul Singapore Airlines.
Altfel, ar fi excelent sa ne inselam si A380 sa devina super succesul de piata visat, dar perspectivele nu-s deloc bune in momentul asta.
In 6,5 ani mai obtin ei ceva comenzi. Plus din 56 optiuni ramase daca numai jumatate devin ferme, asta mai inseamna inca 2 ani de productie. In plus, pot sa ofere varinata de transport pe care multi au dorit-o dar au anulat comenzile cand au auzit ce mult timp le ia sa livreze.
Mai repede o sa moara B747, ca ei nu mai au de produs decat 24 de avioane.