Contre intre ministrul Cuc si directorul indepartat de la Tarom

Ministrul Transoporturilor, Razvan Cuc, si omul pe care l-a indepartat de la conducerea companiei Tarom, Werner Wolff, se contreaza public pe tema eventualului dezastru ce ar exista in contabilitatea operatorului national.

Tonul l-a dat Cuc, acesta lansand acuzatii serioase la adresa lui Wolff, pe care il acuza ca a majorat substantial si nejustificat cheltuielile si schema de personal.

„In urma cu cateva zile s-a numit un nou management de catre Consiliul de Administratie la TAROM si am avut cateva elemente care m-au ingrijorat foarte mult cand am vazut care este situatia exacta la compania TAROM, un brand national. Pentru ca tot vorbeste lumea de performante nebanuite in ultima perioada la TAROM, unii vorbesc pe vorbe, eu am venit sa va prezint cifre […] Deci vedem o diferenta intr-un an si patru luni, vorbim de lichiditati, de 58 de milioane dolari. La aceasta diferenta am identificat plati restante la zi inca 20 de milioane de lei, plati pe care TAROM trebuie sa le efectueze in urmatoarea perioada. Deci, o prima performanta, dupa cum vedem, dar astept si eu raportul de la Corpul de Control al premierului sa vedem exact pe ce s-au cheltuit acesti bani.

El (Wolff – n.red.) si-a asumat in 2018 ca va duce TAROM pe zero. A avut, spune, cele mai mari incasari din istoria TAROM, dar vedem ca a avut si cheltuieli foarte mari, pierderi de 133 de milioane. In numai doua luni din 2019 a reusit performanta sa aiba 47 de milioane de lei pierderi. Deci, daca ne uitam la pierderile generate pe toata perioada mandatului dansului, vom vedea ca sunt substantiale. Deci asta este in viziunea unora un management performant […]

S-au deschis foarte multe curse fara sa se faca niciun fel de studiu de rentabilitate al acestor curse: Sibiu-Stuttgart, Sibiu-Munchen, Timisoara-Chisinau, Timisoara-Stuttgart, Paris-Cluj, Paris-Timisoara. Stiti cu ce grad de incarcare zburau cursele astea? Cu 25 la suta. Inseamna ca zburau cu 10 pasageri la bord. Anunta deschiderea Bucuresti – Baku. Nu s-a efectuat nicio cursa, dar in schimb au fost facute cheltuieli pentru deschiderea curselor si acum inca se plateste pentru aceasta cursa care s-a dorit a fi deschisa si il rog pe domnul director de indata sa inceteze si sa sisteze orice plata pe aceste curse neprofitabile”, a spus Razvan Cuc.

Ministrul CUc a mai explicat ca la finalul lunii martie Tarom avea in conturi 19.273.000 de dolari, fata de cele 77 de milioane de dolari existente in momentul in care acesta a preluat conducerea companiei.

Nu a durat mult si a venit si replica lui Werner Wolff:

„Imaginea Tarom se ridică mai presus de polemicile legate de mandatul unui director al acestei companii. Pentru a proteja imaginea unei companii care are nevoie de încredere și susținere în această perioadă, nu vreau să prelungesc o polemică cu privire la eficiența mandatului meu la conducerea Tarom. Cu toate acestea, fac un apel public la respectarea adevărului și reputației unui brand național important. Compania Tarom și-a crescut în 2018 cifra de afaceri, numărul de pasageri, veniturile și vânzările, după un efort sincer al echipei noastre. Să nu ne batem joc de aceste rezultate, pentru că tocmai respectându-le se poate capitaliza pe această creștere. Orice manager care a lucrat măcar o zi din viață în mediul privat înțelege că am preluat conducerea Tarom într-un moment dificil. Am fost numit director general Tarom în 20 noiembrie 2017. Cu puțin timp înainte de ajungerea mea la conducerea companiei, proiectul de rectificare a bugetului Tarom avea să preconizeze pierderi la finalul anului de 206 milioane de lei. Rezultatele finale au adus un minus companiei de 172 de milioane de lei. Mă consider un manager responsabil, dar nu îmi pot asuma rezultatele unei structuri precedente de management. Nici astăzi nu vreau să încep o discuție despre ‘greaua moștenire’, la fel cum am refuzat să fac acest lucru şi pe timpul mandatului meu, considerând că este mai important să vorbim despre soluții şi mai puțin despre performanța analizată a predecesorilor mei.


TAROM a transportat în 2018 cca. 2,9 milioane de pasageri. Cei mai mulți pasageri din ultimul deceniu. Creșterea se datorează unui cumul de factori, dar rețineți, vă rog, că această companie a noastră, a tuturor românilor, a obținut cea mai mare creștere a cotei de piață din transportul aerian din România. Piața a crescut cu 7%, în timp ce Tarom cu peste 21%. Aceste cifre fac parte dintr-o analiză profesionistă şi obiectivă făcută de PricewaterhouseCoopers. Aceeași analiză relevă soluția de închidere a rutelor neperformante. Această soluție a fost deja implementată în mandatul meu pentru rute precum Sibiu -Stuttgart, Timișoara-Stuttgart, Timișoara-Chișinău sau Sibiu-Munich. Deși am considerat, la proiecția bugetară din 2018, că Tarom va ajunge pe plus, am reușit numai o diminuare a pierderii anterioare cu aproximativ 40 de milioane de lei, alături de un EBITDA pozitiv de 10,8 milioane de lei.

Nu Wolff a mâncat banii Tarom, ci cheltuielile pentru reparații motoare, componente rotabile și controalele la aeronavele Tarom. În 2018 a venit rândul unor reparații și controale capitale, care ne-au costat 201 milioane de lei. Cu 44,3 milioane mai mult decât în 2017. Combustibilul, numai din diferența de preț, ne-a costat cu 89 de milioane de lei mai mult decât anul precedent. Aceste cheltuieli sunt indispensabile operării. Le-am fi putut evita, cu menținerea la sol a unei jumătăți din flota noastră. O altă cheltuială inevitabilă reprezintă ratele pentru aeronavele achiziționate în 2017. Aici vorbim despre 9 milioane de dolari (750.000 de dolari/lună) pentru cele două Boeinguri 737 800 NG.

Cheltuielile cu personalul TAROM nu au crescut pe timpul mandatului meu. De asemenea nu au existat bonusuri de performanță în TAROM. Remunerația directorului general a fost la jumătate față de cea a managementului privat din perioada 2012-2016, în timp ce remunerația netă a directorului general adjunct a fost mult mai mică decât cea din 2016, pentru aceleași atribuții. Începutul anului 2019 în TAROM arată o creștere de 25% a cifrei de afaceri pe ianuarie. Și un plus de pasageri transportați de 17% față de aceeași perioadă a lui 2018. Asta chiar în condițiile în care trei aeronave sunt oprite de la zbor pentru lucrări de reparații timp de mai multe luni de zile. Aici găsim cu siguranță o explicație reală pentru factorul de încărcare redus. Deşi nu mai sunt Director General al TAROM, îmi permit să declar că prioritățile companiei trebuie să rămână orientate spre revitalizare, performanță și creștere. Cu un management performant sunt sigur că TAROM va reuși să obțină rezultate mult mai bune decât am reușit eu, împreună cu echipa mea în 2018. Succes!”

Ce mi se pare fabulos in momentul de fata este ca atat Cuc, cat si Wolff, discuta despre niste cifre care, din cate stim noi, nu sunt publice si, prin urmare, nu sunt verificabile. Asa se face ca ceea ce este pentru unul dezastruos, aproaope falimentar, pentru celalalt reprezinta cele mai bune rezultate din istoria recenta a companiei.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mike

Conform traditiei populare, cucul ar trebui sa cante inepand de la Buna Vestire (adica de luni 25 martie).
Dupa cum canta, cucu’ asta este un politician (adica ce spune el are o valoare comparabila cu a cepei degerate): primul lucru dupa ce a juns pe scaun este sa dea vina pe cineva pentru lucruri de care nu are prea mult habar. Mai degraba inclin sa-l cred pe neamt. Cred ca omul si-a facut treaba si asta i-a deranjat pe unii.
Cucu’ mai bine ar scoate capul sa intrebe cat e ceasul…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x