Conturile Romatsa vor fi deblocate. Povestea unei datorii care nu a existat

Read Time:2 Minute, 12 Second

Conturile Regiei ROMATSA, pe care au fost puse popriri inca din vara, vor fi deblocate dupa ce guvernul a anuntat ca a disponibilizat aproape un miliard de euro din fondul de rezerva pentru a achita datoria care a stat la baza acestei masuri.

Din capul locului trebuie spus ca aceasta datorie nu are nicio legatura cu ROMATSA sau cu activitatea regiei.

Fratii Ioan si Viorel Micula, dar si trei companii ale acestora, au actionat statul roman in judecata peste hotare pentru ca Romania a renuntat la o schema de sprijin pentru firme dupa aderarea la Uniunea Europeana. Practic, cei doi au sustinut ca au pierdut bani pentru ca statul nu si-a mai respectat promisiunea.

Din cate se pare, ce doi Micula au demarat procese in mai multe instante din strainatate, unele fiind pierdute, iar altele castigate.

Dar cum a ajuns ROMATSA in aceasta poveste?

Ei bine, avocatii celor doi au reusit sa convinga o instanta de limba flamanda din Belgia ca fondurile ROMATSA sunt, de fapt, fondurile statului roman si ca si-ar putea recupera creanta inclusiv de la aceasta regie. Prin urmare, acea instanta a dispus poprirea conturilor si, ulterior, a stabilit ca fratii, cetateni suedezi de altfel, trebuie sa primeasca din partea Romaniei 395 de milioane de euro, 85 de milioane reprezentand datoria propriu-zisa si restul penalitati de intarziere.

In ultimele luni ROMATSA nu a mai primit bani pentru serviciile prestate, Eurocontrol virand sumele datorate regiei intr-un cont separat, la care nimeni nu are acces, asteptand rezolvarea acestei situatii.

Dupa anuntul premierului privind efectuarea platii catre fratii Micula (da, aia cu Adria Cola si Frutti Fresh) este de asteptat ca poprirea pe conturi sa fie ridicata, iar Eurocontrol sa vireze banii restanti pentru ca activitatea de control aerian din Romania sa nu fie perturbata.

Am citit povesti despre cum statul roman a salvat ROMATSA de la inchidere, suspendare a activitatii si altele. Da, statul roman a salvat regia. Dar a salvat -o de la o problema in care tot o bagase prin faptul ca nu si-a platit datoriile!

Cat despre creanta catre fratii Micula, cata vreme nu exista vreun dosar penal in care sa se ancheteze posibile nelegalitati, cata vreme exista sentinte impotriva Romaniei, cata vreme Romania nu reuseste sa convinga judecatori ca aceasta nu exista tind sa cred ca e reala. Daca nu este, atunci cei care au fost complici trebuie sa plateasca.

Insa ROMATSA nu a avut nicio legatura in aceasta poveste urata, singura „vina” a regiei fiind aceea ca este una dintre putinele companii de stat care nu consuma bani de la bugetul de stat, ba mai face si profit.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Conturile Romatsa vor fi deblocate. Povestea unei datorii care nu a existat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Portavionul rusesc a luat foc
Next post Boeing suspenda productia avioanelor 737 Max. Oprirea de la zbor continua si in 2020