De ce a fost inchis temporar Aeroportul Otopeni?

Joi seara, cel mai mare aeroport din Romania, Bucuresti-Otopeni, a fost inchis pentru cateva zeci de minute, niciun avion neputand sa decoleze sau sa aterizeze in acea perioada.

Trebuie spus de la inceput ca discutam despre un incident si asta deoarece cauzele suspendarii zborurilor la si de la Otopeni nu au fost in totalitate unele programate.

Pe scurt, Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti a programat lucrari de reparatie si refacere a suprafetei de rulare la una dintre cele doua piste de decolare-aterizare, numai ca in acelasi timp si pentru o scurta perioada de timp a devenit indisponibila si cea de-a doua, la care s-au efectuat lucrari de mentenanta neprogramate.

Conform NOTAM-urilor (notice to airmen) publicate de ROMATSA, pista cu numarul unu de la Otopeni (08R/26L), va fi inchisa zilnic in perioada urmatoare in intervalul orar 15:00UTC – 03:00UTC pentru a permite efectuarea lucrarilor programate si asa s-a intamplat si joi seara.

Problema a aparut ca cealalta pista, 08L/26R, a devenit indisponibila neprogramat in intervalul orar 17:35UTC – 18:15UTC. Iar asta s-a intamplat pentru ca “a avut loc o interventie punctuala, de reparatie a unei exfolieri”. Aceasta interventie punctuala nu este neobisnuita in mentenanta aeroportuara, numai ca momentul a fost cum nu se putea mai nefericit.

In momentul suspendarii zborurilor de pe Otopeni in aer se aflau mai multe aeronave programate sa aterizeze la Bucuresti, echipajele fiind nevoite sa initieze manevrele de asteptare pana la repunerea in functiune a pistei.

Au fost doua aeronave cu situatii iesite din comun, ambele apartinand Ryanair. Boeingul 737 care efectua cursa Timisoara – Bucuresti a aterizat pe aeroportul Baneasa, iar in cursul serii de joi a efectuat un foarte scurt zbor de repozitionare pe Otopeni, iar cel care venea de la Dublin a fost redirectionat la Constanta, revenind ulterior in Capitala.

Iata si comunicatul CNAB pe aceasta tema:

“Referitor la informatiile privind inchiderea temporara a aeroportului, precizam ca, pe parcursul unei zile, pot aparea mai multe astfel de situatii, generate de motive diferite. Astfel, in aceasta seara, pentru o scurta perioada de timp, pe Aeroportul International Henri Coanda, nu au aterizat si decolat avioanele. La Pista 1 se efectueaza lucrari de asfaltare, iar la Pista 2 a avut loc o interventie punctuala, de reparatie a unei exfolieri. Aceste lucrari sunt efectuate pentru ca siguranta pasagerilor este prioritara pentru Compania Nationala Aeoporturi Bucuresti.”

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
beam_rider

Pista 2 este notorie pentru calitatea proasta a lucrarilor de reparatie executate in trecut, fii d indisponibila pentru o perioada extrem de lunga de timp.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x