Modernizarea Aeroportului Otopeni: CNAB promite refacerea pistei 2, largirea platformei de parcare si doua terminale noi

Compania Nationala Aerporturi Bucuresti anunta ca cel mai mare aerport al tarii, Otopeniul, va intra intr-un program amplu si ambitios de modernizare.

Potrivit unui comunicat, lucrarile ce vor fi efectuate la Otopeni vor incepe in perioada imediat urmatoare si constau in largirea platformei de parcare, modernizarea pistei numarul doi, refacerea unei cai de rulare si lucrari de mentenanta la pista numarul unu.

La principalul aeroport al României, Henri Coandă, se lucrează la lărgirea platformei de parcare a aeronavelor, acesteia adăugându-i-se patru poziții. Contractul pentru modernizarea pistei 2 va fi semnat în câteva zile. Pentru maximizarea capacității de operare, o cale de rulare vitală aferentă pistei 1, va fi și ea supusă unor lucrări de reabilitare, în valoare estimată de 28.073.000 lei. Și pentru acest proiect, licitația este în derulare, în prezent fiind în stadiul de analiză a ofertelor. Lucrări importante de întreținere curentă se derulează începând chiar din această săptămână, pe pista 1, pe căile de rulare și platforma de staționare a aeronavelor de la Otopeni; în același timp, se executã și pe platforma de la Băneasa – 2.000 mc de betoane și 80.000 mp de asfalt, în valoare totală de 2.437.000 euro.

Mai departe, planul este si mai ambitios si vizeaza construirea a doua noi terminale, fiecare cu o capacitate de 1.500 de pasageri pe ora. Si toate investitiile nu se vor face din bani de la bugetul de stat, ci din fondurile CNAB.

Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii la Aeroportul Internațional Henri Coandă este si el în derulate. Este în faza finală de aprobare Hotărârea de Guvern privind exproprierea suprafețelor necesare derulării acestui proiect și, odată emis acest document, se va trece la organizarea licitațiilor pentru proiectarea și execuția lucrărilor din prima fază. Această fază va include două module de terminal de pasageri, fiecare cu o capacitate de 1500 pasageri pe oră pe flux, 25 porți de îmbarcare – dintre care 13 prevăzute cu pasarelă – 56 de locuri de parcare pentru aeronave și 9.600 pentru autoturisme. Suprafețele nou construite se ridică la 100.000 mp pentru terminalele de pasageri, 266.000 mp extindere sistem de căi de rulare, 22.000 mp construcții anexă. Astfel, suprafața ocupată de aeroport se va dubla, iar capacitatea de procesare va crește cu mai mult de 100%. Toate proiectele de investitii ale Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti vor fi realizate din surse proprii, fără aport de la buget. 

Suna bine, nu? Planuri mari, planuri mici, toate problemele rezolvate… Ideea este ca nu-i nici pe departe prima data cand le auzim, iar in prezent Baneasa e in continuare inchis traficului de linie si „vanat” de dezvoltatorii imobiliari iar la Otopeni… la Otopeni parca a fost bombardament pe unele cai de rulare…

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gabi S

Stai asea si nu misca. Sa vezi ce de-a bani se cheltuie aiurea, cati ani va dura, ce prost vor fi executate lucrarile……. Tipic romaneste. Long life to Kim Jong Un, sau , daca nu va place, aducem ca ministru al transporturilor pe ala de acolo.

Mike

E fantastic, superb, „cool” si … nemaipomenit ce spune comunicatul. Oare nu gasesc ei cativa mc de beton, ceva asfalt si niste vopsea sa repare si parcarea auto de la terminalul sosiri? Si ceva bani sa inlocuiasca sistemul de plata a parcarii cu unul din secolul asta si sa mai curete jegul de pe jos, mai ales in zona de urcare in autobuze? Nu de alta, dar aceea este prima imagine pe care si-o face orice strain care vine in Romania. Insa vrem sa vina turistii buluc la noi… Si, ca o paranteza, o discutie similara poate fi deschisa despre… Read more »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x