Primul zbor al primului elicopter Black Hawk pentru situații de urgență

Read Time:2 Minute, 16 Second

Primul elicopter S-70i Black Hawk destinat intervențiilor în caz de situații de urgență a efectuat primul zbor în Polonia.

La acest eveniment au participat inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Asta pentru că România a comandat șase astfel de elicoptere de la PZL Mielec, aparetele urmând a fi livrate în viitorul apropiat.

Iată și ce a transmis DSU prin intermediul unui comunicat de presă:

”În data de 18 august 2022, șeful DSU, dr. Raed Arafat, alături de inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, au efectuat o vizită de lucru în Polonia, la invitația firmei producătoare de elicoptere medii-grele Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care va furniza României 6 astfel de aparate de zbor, conform acordului cadru semnat în anul 2021.

Vizita a avut ca obiectiv principal asistarea la prima decolare a elicopterului Black Hawk de intervenții în situații în urgență, respectiv, primul test pe care îl execută un astfel de aparat de zbor gândit și proiectat în scopul salvării de vieți omenești, în situații complexe.

Totodată, în cadrul vizitei, au fost prezentate în detaliu caracteristicile tehnice dar și funcțiile deținute de aceste aparate de zbor, care odată intrate în dotarea Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., vor contribui la creșterea calității de răspuns în situații de urgență și oferirea unui serviciu de calitate, la standarde înalte, tuturor cetățenilor.

De asemenea, au fost discutate aspecte legate de stadiul de realizare a proiectului privind livrarea celor 6 aparate de zbor, ele fiind în acest moment în curs de fabricație. Având în vedere dotarea de ultimă generație a aparatelor de zbor, personalul structurilor IGAv a parcurs deja un stagiu de pregătire în Statele Unite ale Americii, fiind astfel finalizate cursurile teoretice și instrucția pe simulator. Totodată, pregătirea personalului va continua cu probele practice, în vederea familiarizării cu tehnica specifică.

În data de 9 noiembrie 2021, prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență având calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General de Aviație având calitatea de partener, a semnat un acord cadru în valoare de aprox. 270 mil de euro fără TVA, care asigură, în primă etapă, finanțarea a 6 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generație.

Elicopterele vor fi configurate pentru operațiuni terestre și pentru operațiuni maritime, iar dotarea tehnică va permite derularea unor acțiuni complexe de identificare și recunoaștere în teren, acțiuni de stingere a incendiilor, de căutare-salvare, de evacuare personal, de transport personal și materiale, de asistență medicală pentru victime multiple și evacuare.”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lucian

Pana la urma nu luam decat 6 aparate, nu luam 12 cum era acordul cadru?

Previous post Ce vor rușii de la cea mai mare centrală nucleară din Europa
Next post Qatarul primește primele avioane Eurofighter Typhoon
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x