Raportul incidentului din 9 iulie: Avionul Tarom a aterizat cu frana in pozitia „parking”

Read Time:1 Minute, 20 Second

Raportul anchetei interne de siguranta realizata in cadrul Tarom dupa incidentul din data de 9 iulie releva o serioasa eroare de pilotaj ca si cauza principala a evenimentului.

La vremea respectiva, o aeronava ATR 42-500 a operatorului national a aterizat pe pista 08L a Aeroportului Otopeni avand rotile trenului principal de aterizare blocate.

Avionul a ramas imobilizat pe pista, care a fost inchisa temporar, iar pasagerii au fost evacuati fara ca cineva sa fie ranit.

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a demarat imediat o ancheta in acest caz, insa pana la publicarea concluziilor oficiale cei de la Adevarul au obtinut rezultatul anchetei interne a Tarom. Iar acesta nu este deloc bland cu echipajul.

S-ar parea ca aeronava a venit la aterizare si a aterizat avand maneta de frana in pozitia parking, iar acest lucru s-a intamplat pentru ca pilotii ar obisnuit sa o mute in aceasta pozitie in timpul zborului pentru ca le ofera sprijin in completarea documentelor.

„Cauza directă cea mai probabilă a producerii evenimentului <<blocare roţi tren principal de aterizare>> o reprezintă aterizarea cu frâna de parcare în poziţia <<parking>> sau<<emergency>>. În susţinerea concluziei enunţate vin şi dovezile că echipamentele de protecţia la contact în timpul rulajului de după aterizare (…) nu au intrat în funcţiune. Defectarea tuturor sistemelor în acelaşi timp este puţin probabilă. Există o cutumă de a utiliza la croazieră maneta frânei de parcare ca punct de sprijin pentru a facilita completarea documentelor operaţionale sau de a sprijini tava de mâncare”, se arata în documentul Tarom. 

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post SUA au aprobat vanzarea de avioane F-35 catre Polonia
Next post Canadienii incep misiunile de Politie Aeriana in Romania
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x