România a semnat acordul cadrul pentru cumpărarea a 12 elicoptere Black Hawk

Read Time:1 Minute, 59 Second

România, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a semnat un acord cadru cu polonezii de la PZL Mielec privind achiziționarea a 12 elicoptere multirol S-70i Black Hawk.

Livrările aparatelor vor fi făcute la finalul lui 2023, iar de anul viitor va începe în Polonia pregătirea piloților și a tehnicienilor.

Valoarea contractului este de 269 de milioane de euro, fără TVA, elicopterele urmând a fi operate de Inspectoratul General de Aviație al Ministerului de Interne.

Așa cum a explicat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, abia la a treia licitație România a reușit să semneze contractul, primele două tentative fiind eșecuri.

„Această poveste a început printr-o primă tentativă de licitaţie în anul 2018, dar nu s-a prezentat nimeni, repetată în 2019, tot nu s-a prezentat nimeni, după care am schimbat cu colegii de la IGSU modul de desfăşurare a licitaţiei, într-o negociere competitivă.”

Și nici această negociere competitivă nu a fost lipsită de controverse după ce două dintre cele 3 oferte au fost respinse ca neconforme. Practic, PZL Mielec, subsidiară a Lockheed Martin, a concurat de una singură.

Cei de la Airbus Helicopters au transmis o propunere cu un număr mai mic de aparate decât cel solicitat și mult mai scumpă, iar propunerea Leonardo a fost cu 10% mai scumpă decât costul maxim al programului.

”S-au prezentat ofertanţi importanţi. Din păcate, primul a pierdut pentru că oferta era total neconformă, în sensul în care preţul era mult mai mare decât preţul maxim stabilit şi oferta era de 8 elicoptere în loc de 12. Al doilea a avut o ofertă care depăşea preţul maxim cu până la 10% şi astfel era considerată neconformă. Din fericire, a rămas al treilea ofertant cu elicoptere foarte performante, cu care s-a continuat negocierea şi astăzi vom semna acordul cadru. Vorbim de la Lockheed Martin, de fabrica din Polonia, unde vor fi fabricate elicopterele. Vorbim de elicoptere multirol, care pot desfăşura mai multe categorii de misiuni: căutare salvare, inclusiv maritimă; transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter având o capacitate de patru tărgi; misiuni de transport personal şi materiale, inclusiv cargo; stingerea incendiilor de pădure”, a mai spus Arafat.

Acum rămâne de căzut dacă italienii de la Leonardo vor contesta în instanță acest contract sau dacă înțelegerea va fi derulată fără probleme și IGAv va deveni cel mai nou operator de Black Hawk.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Da parcă aveam fabrică de elicoptere în țară?🤔 Văd că tot cumpărăm toate rebuturile de la gringo că să ne arătăm slugărnicia și obodiența făță de stăpânire. Elicoptere ne mai trebuia nouă astăzi în timp de pandemie?

Jap

Ce parcă nu știi,aia din Brașov.

Marius

Erau mai bune niste troace rusesti sau si mai bine pentru tine, nimic, pandemie, criza, scoli, infrastructura orice altceva, ba, mai schimbati si voi cate ceva in retorica asta anti imperialista ca aia de va credeau sunt cu un picior in groapa daca nu au crapat de tot, nu mai pune nimeni botu’ la vrajeala voastra puturoasa. Abia astept sa vad cum crapi in spume cand vreo 300 de M1A2 si ceva M109 A 5-7-9 ajung la taranusii astia din armata. Nu o sa suferi asa nici cand o sa-ti moara tatucu’ Ilici. Hai, te pup cu drag, sper ca… Read more »

cipri

salut super daca am ales Black Hawk ,cred ca 12 e un numar decent , acum vom vedea ce vom face pe parte de aviatie militara sa luam inca o escadrila de F16 sh dar cu resursa pentru inca 20 de ani , cu cel putin 4000 ore de zbor.Cat despre elicoptere ptr RO Army vise doar. Avem nevoie de elicoptere pentru MAI cele care le avem acum numai corespund MI17, MI-8 daca stiu eu bine ?. As alege si pentru RO Army Black Hawk 24 bucati sa inlocuim Puma Socat,si 30 bucati de elicoptere AZ-1Viper .

Previous post Spania vrea să cumpere F-35!
Next post Ce fel de drone vrea să cumpere România?
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x