Tail-strike al unui avion Blue Air provocat de greseala echipajului | Raport oficial

Un incident serios in care a fost implicat un avion al companiei Blue Air in urma cu aproape un an a fost provocat de o greseala majora a echipajului.

In data de 22 iulie 2018, un aparat B737-800 al operatorului roman lovea cu coada pista (tail-strike) in momentul decolarii de pe Aeroportul Birmingham. Pilotul si copilotul nu au crezut ca a avut loc un incident atat de serios, desi au primit mai multe informatii in acest sens, si au continuat zborul spre Bucuresti.

Autoritatile din Marea Britanie au deschis o ancheta in acest caz si, 11 luni mai tarziu, avem si verdictul din partea UK Air Accidents Investigation Branch.

“Filmul” accidentului este urmatorul, si va rog sa il cititi cu atentie inainte de a trage propriile concluzii: Boeingul Blue Air urma sa plece spre Bucuresti cu o intarziere de aproape o ora, iar echipajul a primit din partea controlorilor de trafic aerian un timp prestabilit si foarte “strans” pentru decolare, celebrul slot despre care se vorbeste tot mai des pe la imbarcare; grabindu-se, probabil, sa nu rateze slotul pentru decolare, capitanul comite o eroare grava, el citindu-i copilotului greutatea aeronavei fara combustibil pentru calculele de decolare; greutatea, cu 12 tone mai mica decat cea reala, a fost introdusa in sistem, care a dat, evident, cifre eronate; astfel, viteza la care incep manevrele de decolare, in speta presiunea aplicata pe mansa pentru a ridica botul, a fost cu peste 10 noduri mai mica decat cea optima.

“Probabil ca greutatea a fost doar citita, nu si verificata, pentru ca echipajul se grabea sa nu rateze slotul pentru decolare”, se arata in raportul englezilor.

Pentru ca au incercat sa decoleze mai repede decat era normal si au inclinat avionul periculos de mult. Raportul spune ca inclinarea a fost de aproape 12 grade, iar manualul celor de la Boeing sustine ca limita maxima pentru tail-strike este de 11 grade.

Apoi, desi personalul din cabin crew a transmis in cockpit faptul ca s-a auzit un zgomot ciudat la decolare, desi controlorii au intrebat daca a avut locun tail strike, desi a fost raportata o eroare pe computerul de zbor, cei doi piloti au decis sa continue zborul spre Bucuresti, iar la aterizare s-a descoperit ca, intr-adevar, avionul lovise cu coada pista inainte de decolare.

“Continuarea zborului spre destinatie a pus securitatea avionului si a celor aflati la bord in pericol ridicat”, mai spune raportul.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mike Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mike
Guest
Mike

O ilustrare perfecta a vechiului proverb “Graba strica treaba”. Si a astricat-o la propriu. Bine totusi ca nu a afectat presurizarea aeronavei sau diverse sisteme de comanda (hidraulice, electrice, …).