Trump suspendă călătoriile dintre Europa și SUA

Cele mai multe dintre zborurile ce leagă Europa de Statele Unite vor fi suspendate ca urmare a unei decizii a președintelui american, Donald Trump.

Acesta a emis un ordin prin care impune restricția de a intra pe teritoriul Statelor Unite persoanelor care s-au aflat într-o țară din spațiul Schengen cu cel mult două săptămâni înaintea venirii în America. Măsura nu se aplică pentru Marea Britanie.

Chiar dacă pare complicat la prima citire, ordinul blochează practic traficul de pasageri între Europa Continentală și SUA.

De ce? Foarte simplu. Europenii din spațiul Schengen nu mai pot intra în State. Asta înseamnă reducerea spre zero a cererii de bilete. Toate cursele către America din marile huburi europene, ca Paris, Munchen, Madrid și așa mai departe vor fi suspendate pentru că nu mai are cine să zboare.

Ramâne Londra, însă de acolo poți merge pe tărâm american doar dacă nu ai fost în Schengen în ultimele două săptămâni. Asta înseamnă că locuitorii țărilor din spațiul comun european sunt excluși.

Teoretic pot ajunge în State cei din țările membre UE, dar non-Schengen, așa cum sunt și românii. Pentru că iei avionul spre Londra și de acolo spre America, iar cum nu vii din spațiul comunitar ar trebui să poți trece de vamă. Însă e doar o presupunere pentru că nimeni nu știe concret ce se întâmplă după aterizarea în SUA și dacă nu cumva ți se poate refuza accesul.

Uniunea Europeană a criticat în termeni foate duri decizia lui Trump, spunând că a fost una unilaterală și luată fără consultări prealabile.

Iar marii operatori aerieni, de pe ambele părți ale Oceanului, primesc încă o lovitură uriașă și falimentul devine o perspectivă tot mai reală pentru mulți.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of