A început scoaterea din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR

Read Time:1 Minute, 38 Second

Procesul de retragere din serviciul de luptă a avioanelor MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române a început deja, chiar dacă un anunț oficial nu a fost făcut până în momentul de față.

Potrivit surselor consultate de Aviația Magazin, MiG-urile 21 sunt scoase din serviciu și trimise la Baza 95 Aeriană de la Bacău pentru stocare pe măsură ce își epuizează resursa de zbor.

Cum acordul dintre Ministerul Apărării și Aerostar Bacău pentru mentenanța MiG-urilor s-a încheiat în toamna anului trecut, avioanele nu vor mai fi revitalizate, ci trimise la o binemeritată pensie.

Primul LanceR C care și-a încheiat cariera și a fost scos din serviciu are numărul de bord 5724 și a ajuns la Bacău la mijlocul acestei săptămâni, conform imaginilor publicate de Plane Spotters Bacău.

Avionul urmează să fie evaluat, echipamentele sensibile și care mai pot fi utilizate vor fi demontare, iar apoi garat pe o platformă în vederea stocării pe termen lung.

Este de așteptat ca în perioada următoare și alte aparate, mai ales cele din dotarea Escadrilei 861, să ia drumul Bacăului deoarece, pe lângă resursa de zbor limitată a avioanelor, escadrila se confruntă și cu un deficit sever de personal navigant.

Până în acest moment nu există informații potrivit cărora Ministerul Apărării ar lua în calcul vânzarea avioanelor către un alt stat sau către privați și nici interes public pentru avioane.

Din informațiile Aviația Magazin, în cazul unei ipotetice vânzări sau al unui transfer către un stat în nevoie, așa cum este Ucraina, MiG-urile nu ar putea fi cedate cu echipamentele primite prin programuld e upgrade LanceR.

Aviația Magazin a contactat Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române pentru a confirma oficial această informație, iar când vom avea punctul lor de vedere îl vom publica.

Flota de MiG-21 LanceR a României va fi scoasă oficial din serviciu în luna mai a acestui an, conform unei decizii adoptată în 2022 de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
28 %
Sad
Sad
50 %
Excited
Excited
17 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
6 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Rușii au instalat sisteme antiaeriene Pantsir pe acoperișul Ministerului Apărării din Moscova
Next post Războiul informațional în contextul războiului din Ucraina
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x