AI-ul a învins un pilot de F-16 în dogfight | VIDEO

Un algoritm de Inteligență Artificială a învins un pilot de F-16 în 5 runde de luptă aeriană simulată. AI-ul s-a impus cu 5-0, pilotul uman nereușind să câștige nici măcar o dispută.

Testul a făcut parte din programul AlphaDogfight Trials organizat de Defense Advanced Research Project Agency. Pe scurt, DARPA.

8 companii au dezvoltat acești algoritmi pentru luptă aeriană manevrieră, dogfight-ul, în cadrul programului celor de la DARPA. Acestea sunt Aurora Flight Sciences, EpiSys Science, Georgia Tech Research Institute, Heron Systems, Lockheed Martin, Perspecta Labs, PhysicsAI și SoarTech.

În ultima fază a testului, ce a avut loc în perioada 18-20 august, cele 8 AI-uri s-au duelat între ele, învingător fiind cel dezvotat de Heron.

Câștigătorul a fost apoi pus în fața unui pilot operațional de F-16, callsign Banger, pentru 5 runde de luptă aeriana wvr (within visual range), și s-a impus de fiecare dată.

Cei de la Heron spun că algoritmul lor a efectuat cel puțin 4 miliarde de simulări pe parcursul dezvoltării și că a acumulat aproximativ 12 ani de experiență în pilotaj.

Momentan, testul acesta al DARPA nu înseamnă nimic concret.

Este evident că un AI o să învețe foarte mult și foarte repede. Întrebările care se pun sunt multe și încep de la ”există o limită pentru această acumulare” și ajung până la ”poate repetarea la infinit a scenariilor să suplinească lipsa imaginației și a creativității”.

Experimentul arată însă clar că AI-ul nu poate lipsi din lupta aeriană, că poate fi extrem de util atunci când e folosit cum trebuie și că există o marjă enormă de a dezvolta acest sector.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x