Airbus a prezentat H160M Guepard, viitorul elicopter multirol al armatei franceze

Read Time:1 Minute, 24 Second

Airbus Helicopters a prezentat recent un mock-up al lui H160M, viitorul elicopter multirol al armatei franceze.

H160M, care se bazeaza in mod evident pe varianta sa civila, H160, a primit denumirea Guepard si urmeaza sa intre in serviciu incepand cu anul 2026.

Comanda a fost deja plasata de Ministerul Apararii de la Paris in 2017, in cadrul programului Elicopter Usor Interarme (Hélicoptère Interarmées Léger – HIL), care prevede dotarea fortelor terestre, a celor navale si a celor aeriene cu acest aparat, in configuratii specifice.

Potrivit unui comunicat oficial, noua platforma se doreste a fi una modulara, capabila sa ofere configuratii pentru misiuni de infiltrare, interceptare aeriana, sprijin al trupelor sau anti nava, venind in sprijinul solicitarilor tuturor categoriilor de trupe.

Faptul ca vorbim despre o platforma comuna ar trebui sa duca la reducerea semnificativa a costurilor de operare, mai ales ca se estimeaza inlocuirea a cinci tipuri diferite de elicoptere.

„Suntem mandri ca programul HIL este considerat unul strategic. Vreau sa multumesc Ministerului Apararii, Agentiei de Achizitii in domeniul Apararii si fortelor armate pentru increderea lor si pentru colaborarea stransa ce au ajutat la crearea conditiilor pentru ca programul sa avanseze. Astfel ca va fi posibila accelerarea procesului de inlocuire a aparatelor din generatii mai vechi. Echipele noastre sunt angajate sa ofere in 2026 un aparat care indeplineste solicitarile fortelor armate franceze in termeni de disponibilitate, performanta si capabilitate, despre care credem ca va deveni noul etalon mondial in privinta elicopterelor militare medii”, a declarat Bruno Even, CEO al Airbus Helicopters.

In momentul de fata este in picioare o comanda pentru 169 de elicoptere H160M, cate 80 pentru fortele terestre, 49 pentru cele navale si 40 pentru cele aeriene.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sorin

Prefer elicopterele americane decât acest elicopter care arata ca unul destinat misiunilor utilitare.

Previous post Elicoptere Puma SOCAT au participat la exercitiul Anatolian Phoenix 2019
Next post Grecia a primit 70 de elicoptere Kiowa Warrior si un Chinook din SUA
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x