Airbus a realizat prima realimentare în aer complet automată

Read Time:1 Minute, 31 Second

Airbus a anunțat că a realizat recent prima realimentare în aer complet automată pentru un sistem de tipul flying boom.

Înainte să începem trebuie să știți că sistemele de realimentare în aer se împart în două categorii, probe-and-drogue și flying boom.

Prima este cea mai simplă, fiind vorba despre un furtun ce are în capăt un fel de parașută sau coș. Acest furtun este întins de avionul ”cisternă” în urma sa, iar cel ce are nevoie de realimentare nu trebuie decât să nimerească probe, care este, pe foarte scurt, un fel de țeavă ce iese în afara avionului, în acest coș.

Sistemul flying boom e mai complicat puțin, fiind vorba despre un tub telescopic ce are în capăt aripi de mici dimensiuni ce acționează ca suprafețe de control. Acest sistem are nevoie de un operator dedicat care pilotează practic tubul spre avionul ce va primi combustibil.

Aici a lucrat Airbus, obiectivul fiind eliminarea reducerea nivelului de implicare al operatorului și poate chiar eliminarea lui completă din echipaj în timp, dar și creșterea siguranței.

Automatic air-to-air refuelling sau A3R se numește operațiunea, iar primul test încheiat cu succes a avut loc zilele trecute desupra Pacificului.

Un Airbus A330 MRTT echipat cu acest sistem a realimentat în aer un F-16 AM al Forțelor Aeriene Portugheze, bifând astfel o premieră.

Conform celor de la Airbus, operatorul nu trebuie decât să activeze sistemul A3R, care apoi preia sarcina de a pilota tubul de combustibil până la aparatul receptor. Acuratețea este de câțiva centimetri, iar alinierea se face în timp real. După conexiunea dintre avioane începe și transferul de combustibil. În tot acest tip, operatorul nu trebuie decât să monitorizeze operațiunea.

Se tinde spre autonomie, astfel că este foarte posibil ca în câțiva ani rolul de operator al flying boom să dispară din aviație.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Carpathian Pumas | Militarii din a doua rotație au plecat spre Mali
Next post Paștele în Mali