Airbus ar putea produce un nou avion de antrenament avansat

Read Time:1 Minute, 46 Second

Gigantul Airbus ar putea produce un nou avion reactiv pentru antrenament avansat și atac. Momentan vorbim despre o propunere pentru Spania, însă reprezentanții companiei spun că există premisele ca acest aparat aflat acum doar în fază de proiect să devină un standard pentru multe țări europene.

Înainte de toate, haideți să vedem despre ce discutăm. Proiectul AFJT – Airbus Future Jet Trainer – răspunde unei nevoi a Forțelor Aeriene Spaniole de a înlocui în relativ scurt timp aparatele reactive de antrenament pe care le utilizează în prezent, respectiv F-5M și C-101. Momentul retragerii celor două tipuri de avioane este estimat undeva spre anul 2028.

Potrivit Airbus, proiectul este în faza de dezvoltare de câțiva ani, iar acum, odată cu prezentarea publică, ritmul ar putea fi accelerat.

Producătorul european vrea să construiască un avion nou, de la zero, însă subliniază faptul că nu este vorba doar despre platformă, pachetul fiind unul mult mai amplu. Vorbim despre un mediu de pregătire LVC –  live-virtual-constructive, și de compatibilitate cu sistemele de la sol. De asemenea, vorbim despre o platformă ce poate fi reconfigurată pentru a simula misiunile cu principalele avioane de luptă spaniole, Eurofighter și F-18 Hornet.

Va mai avea capabilitatea de realimentare în timpul zborului și pe cea de a zbura în regim supersonic.

În ceea ce privește fazele de pregătire, Airbus spune că viitorul avion va putea prelua piloții încă de la Faza II, pregătire de bază, și îi va duce până la Faza V, la conversia operațională.

Compania estimează o nevoie de 50-55 de aparate pentru Forțele Aeriene Spaniole și spune că primul zbor ar putea avea loc în 2025, iar livrările ar putea începe în 2027 sau 2028.

Se mai vorbește despre posibilitatea dezvoltării unor versiuni ”agressor”, poate pentru clienții civili, și de atac.

Dacă Spania va merge pe mâna Airbus, compania își dorește să meargă mai departe și să transforme AFJT în standarul de pregătire pentru piloții din noua generație, oferind capabilități impresionante și costuri reduse.

Discutăm pe larg despre acest subiect într-un nou podcast marca #AvNews! Ne găsiți pe Youtube, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts etc.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marius

Ne-a furat NATO si ultima speranta, rusii ne-ar fi lasat sa visam. Asa se da ultima farama de independenta capitalismului corupt! Urmeaza Bucegii si gata!

Previous post Drona americană de generația 5, tot mai aproape de primul zbor
Next post Aeroportul Heathrow introduce testarea COVID înaintea îmbarcării în avion
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x