Airbus, Leonardo și PZL/Sikorsky oferă elicoptere pentru IGSU

Trei companii importante, Airbus Helicopters, Leonardo și PZL Mielec/Sikorsky, s-au înscris în cursa pentru a livra elicoptere medii/grele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cei 3 producători au depus deja ofertele, pe care le vom discuta în cele ce urmează, iar comisia de evaluare le va analiza.

IGSU a reluat anul trecut licitația pentru elicoptere medii/grele, după ce prima a fost anulată în 2019 pentru că nimeni nu a fost interesat și nu au fost depuse oferte.

Inspectoratul dorește minim 4 elicoptere, la un cost total maxim de 93,5 milioane de euro, și maxim 12 aparate, la un cost total de cel mult 272,86 milioane de euro. Elicopterele trebuie să fie atât ”pentru uscat”, cât și maritime.

Iar de aici avem propunerile celor 3 companii, așa cum au fost ele publicate de Economica. Sunt publice costurile, nu și tipul de aparate, dar vom specula puțin.

Airbus Helicopters vrea să vândă 8 elicoptere, 5 pentru uscat și 3 maritime. Costul transmis este de 32,99 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și de 31,59 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

În cazul Airbus, am putea să pariem că în propunere nu este H215, elicopterul propus armatei cu linie de asamblare finală la Ghimbav. Presupunând că nu vor veni cu două tipuri de elicoptere diferite, ci cu același aparat echipat pentru misiuni navale și de uscat, pariul ar fi pe H225. Ar fi posibilă și o combinație de H225 și AS565 Panther sau poate 8 bucăți de 565 cu echipări diferite. Oricum, nimic ce ar putea fi asamblat la noi.

Leonardo Spa propune numărul maxim de 12 elicoptere, 4 maritime și 8 pentru uscat. Prețurile sunt de 26,05 milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și de 24,35 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

Aici presupunem că italienii ar merge pe AW101 în variante de echipări diferite pentru cele două tipuri de misiuni.

PZL Mielec a intrat în licitație cu o ofertă pentru 12 elicoptere multifuncționale, 4 maritime și 8 pentru uscat. Prețurile ofertate sunt de 22,77 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și de 22,72 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

Aici este simplu pentru că PZL nu produce decât un singur tip de elicopter, este vorba despre S-70i Blackhawk.

La prima vedere Airbus are un dezavantaj major, oferind cele mai scumpe produse și asta de departe. Diferențele sunt enorme între prețurile propuse de AH și de rivalii săi, însă este posibil ca aceste costuri mai mari să includă mai mult. Mai multe echipamente, suport pe o perioadă mai lungă, poate implicarea industriei naționale etc.

Din păcate, n-am văzut ca ofertele să fie publice pentru a ști cu exactitate ce oferă fiecare și unde se fac diferențele.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian

AW101 de la Leonardo e cel mai puternic si cu autonomia cea mai mare:

  • poate cara 3050kg intern si 5520kg in carlig, in comparatie cu Black Hawk S70 care poate decat 1200kg intern si 4100 kg in carlig.
  • AW101 are autonomie de 833km n comparatie cu cei 460km ai lui Black Hawk S70.

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/AgustaWestland_AW101
https://en.wikipedia.org/wiki/Sikorsky_S-70

Mihai

No vrea sa cumpere MAI-ul si niste Hellfire?
https://twitter.com/Militarium/status/1357394711359717377

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x