Airbus mai bagă o fisă: ”Dorința noastră este să producem elicoptere la Ghimbav”

Read Time:1 Minute, 25 Second

Airbus Helicopters Romania încearcă din nou marea cu degetul și își arată disponibilitatea de a asambla elicoptere militare la Ghimbav, pe care ulterior să le și vândă statului nostru.

Directorul companiei, Georges Durdilly, a transmis recent, cu ocazia unei vizite pe care ambasadorul Franței la București a efectuat-o în Brașov, că Airbus Helicopters nu a renunțat la ipoteticul acord cu România.

Dorința noastră este să producem la Ghimbav, împreună cu partenerul IAR, elicopterul IAR-H215M pentru Forțele Armate Române și pentru alți clienți din toată lumea. Acest proiect este despre dezvoltare și viziune, despre noi locuri de muncă  de înaltă calificare, despre revenirea României în clubul select al statelor producătoare de elicoptere”, a transmis acesta.

Dar despre ce acord vorbim aici?

În urmă cu niște ani, să fie 3, 4 sau poate chiar 5, România își anunța intenția de a cumpăra elicoptere militare. S-au trimis solicitări către producători, s-au primit răspunsuri și… nimic altceva!

Asta pentru că autoritățile au favorizat alte programe de înzestrare, banii sunt puțini, înțelegeți voi.

Airbus Helicopters Romania a propus elicopterele IAR-H215M, în esență niște Pume mai moderne decât astea pe care le avem noi în serviciu, dar nu foarte tare. Elicopterele urmau să fie asamblate într-o fabrică inaugurată prin 2017 la Ghimbav și care trebuia să înceapă producția după semnarea unui contract. Semnare care evident nu a avut loc.

Pe lângă Airbus, cei de la Bell au propus tandemul AH-1Z/UH-1Y, iar Sikorsky, prin subsidiara poloneză PZL Mielec, a oferit Black Hawk-ul. Nu am ales nimic, în buna tradiție românească, și nu e clar dacă o vom face prea curând.

Ei bine, în condițiile astea cei de la Airbus speră…

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Petrudez

Au venit cu ceva direct sh din punctul meu de vedere. Si care nu prea e vandabil nicaieri in lume. A fost licitatie cu dedicatie ptr ei dar au refuzat sa se prezinte pe motiv ca ei vand doar la armata nu si la aia de la interne. Asa ca s-a vazut cat sunt de seriosi.

winn

este acum licitatie in curs pentru elicoptere medii/grele pentru ISU, la care participa

http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100095117

Marius-Eugen Fenchea

Mai bine ar produce EC 135 – Elicopterul pe care il avem la SMURD asta are piata de desfacere si aici este problema Airbus ca modelul propus nu ofera in plus prea mult fata de IAR 330 Puma

Previous post Flota cehă de Gripen a depășit 30,000 de ore de zbor
Next post Lituania cumpără elicoptere Black Hawk
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x