Americanii au trimis 12 avioane F-16 la Campia Turzii

12 avioane de lupta F-16 Fighting Falcon au ajuns pe baza aeriana Campia Turzii pentru sustinerea operatiunii de descurajare a Rusiei.

Fortele Aeriene Americane din Europa si Africa (USAFE) au anuntat ca aparatele, ce apartin 475th Fighter Squadron, 301st Fighter Wing, Joint Reserve Base Fort Worth, Texas, sunt dislocate in Romania ca 457th Expeditionary Fighter Squadron si fac parte dintr-un Theater Security Package ce sustine Operation Atlantic Resolve. Imediat si traducerea.

Avioanele americane vor ramane la Luna pana la finalul lunii iulie.

In Romania, comunicarea oficiala spune ca detasamentul american a ajuns la Campia pentru exercitiul Dacian Viper 2019, ceea ce nu e complet gresit.

Bun, haideti sa incercam sa traducem si sa interpretam putin. USAFE spune despre misiunea din Romania urmatoarele:

“The U.S. Air Force has deployed Airmen and F-16C Fighting Falcons to Campia Turzii, Romania, as a part of a Theater Security Package in support of Operation Atlantic Resolve […]

Funded through the European Deterrence Initiative, the TSP provides a more robust U.S. military rotational presence in the European theater capable of deterring, and if required, responding to regional threats.

Theater Security Packages, aflam tot de la USAFE, inseamna detasarea avioanelor si personalului US Air Force in Europa pentru sustinerea operatiunii Atlantic Resolve. Care operatiune presupune eforturi de suplimentare ale efectivelor NATO din zona de est a Europei si a fost demarata dupa agresiunea rusa din Ucraina.

Practic, NATO si-a asumat prin aceasta operatiune misiunea de a-si ajuta membrii mai slabi din punct de vedere militar. Astfel, periodic avem rotatii de trupe ale diferitelor state membre ale aliantei pe flancul estic, de regula in statele baltice, Romania, Bulgaria sau Ungaria. Rolul rotatiei trupelor, care sunt de la toate armele, este de a demonstra ca NATO isi sustine membrii si ii ajuta ori de cate ori este nevoie.

Tot in cadrul operatiunii Atlantic Resolve sunt trimise in Romania si cele patru Eurofighter Typhoon italiene de pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, insa exista o diferenta intre misiunile efectuate de acestea si cele ale americanilor.

Acum sa vedem si perspectiva romaneasca:

În perioada 15.04.2019-30.07.2019, la Baza 71 Aeriană “ General Emanoil Ionescu”- Câmpia Turzii se desfăşoară exerciţiul bilateral româno-american “DACIAN VIPER 2019”. La exerciţiu participă aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR şi elicoptere IAR-330 (SOCAT şi MEDEVAC) şi aproximativ 300 de militari, cu12 aeronave F-16 şi tehnica de deservire aferentă, aparţinând USAFE, 457 Fighter Squadron din 301 Fighter Wing, Dalas- Texas.


Acest exerciţiu, oferă aviatorilor români şi americani oportunitatea de a exersa tehnici, tactici şi proceduri asociate operaţiilor aeriene, în conformitate cu standardele NATO, prin executarea zborurilor în comun.


In esenta, comunicatul nostru nu este gresit sau mincinos. Cele 12 avioane americane vin in Romania si pentru exercitii in comun, acestea purtand denumirea generica “Dacian Viper”. Ce nu se spune din partea noastra este ca inclusiv exercitiul bilateral sau multinational face parte din operatiunea Atlantic Resolve.

In regula, spre deosebire de italieni, americanii nu au venit la Campia pentru misiuni de lupta, insa prezenta lor face parte din planul tactic al NATO de a descuraja orice potentiala tentativa ruseasca de agresiune a membrilor aliantei din estul Europei. Ca avioanele participa la exercitii si nu la Politie Aeriana e corect si nimeni nu neaga asta. Dar sa nu spui ca exercitiul e parte a Operation Atlantic Resolve mi se pare gresit.

9
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
sibipLanceRMig-21_LanceRpsychoJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Nu știu cum îi “descurajează” gringo pe ivanii,trimițînd 12 rapandule la 700 de km de Crimeea? Probabil cu THAAD-ul! Dacă voiau cu adevărat să îi “descurajeze” pe ruși,trimiteau 20 F-22 și 40 F-15. Concediu plăcut!

psycho
Guest
psycho

bine dar armata sustine cu tarie ca îsi poate indeplini sarcinile prevăzute in constitutie conform celor mai inalte standarde🤡de parcă noi nu stim ce inseamnă in realitate roaf,ronavy si forțele tereste …nu pe hârtie si la simpozionale din aulele mapn-ului .

Mig-21_LanceR
Guest
Mig-21_LanceR

Cât fac 12+12+4+20? Adică F-16 americane+F-16 românești+Taifune+Miguri 21… 48! Că sa vezi, ce număr magic, adică numărul ăla minim de aparate cu care ne putem apăra țara. Deci de ce sunt strainezii cu aparate la noi? Pt că nu ne putem apăra spațiul aerian, din lipsa de aparate.

sibip
Guest
sibip

Exact ce vroiam si eu sa zic! Aritmetica e cat se poate de corecta. Concluzia un pic cam abrupta. Probabil in conditii de conflict “nu ne putem apăra spațiul aerian, din lipsa de aparate”. Cred ca cei din Romania de care depinde achizitia avionelor noi zic ceva de genul “lasa ca ne descurcam sa facem politia aeriana si cu ce avem, ca mai au ceva resursa de zbor si doar nu vrea nimeni razboi”.

Jap
Guest
Jap

La ora actuală avem: 12 F-16 cu care nu zburăm nici iarna la paradă,că îngheață softul în ele, 40 Mig21 LANCER C,44 Mig21 LanceR A/B, IAR 99 și IAR PUMA SOCAT.

Jap
Guest
Jap

Yo nu te contrazic LanceRe,dar dacă îți amintești la parada de 1 Decembrie nu a zburat F16 și a urlat toată presa din țară pe tema asta. Parcă și mătăluță ai scris pe tema asta ,mai multe articole.Ultima oară am numărat: 44 Mig21 LanceR,pt atac la sol,în stare funcțională și 40 Mig LanceR C. Nu te uita ce prostii,scrie pe Wikipedia și gugăl.