Australianul care piloteaza F-22 pentru USAF

Credeti ca un pilot militar care nu este american si care nu face parte din United States Air Force poate pilota cel mai modern avion de lupta, F-22 Raptor? Ei bine, se poate.

Flight Lt. Paul Anderton face parte din Royal Australian Air Force (RAAF) si vreme de opt ani a zburat pe aparate F/A-18 Hornet, iar acum se afla in Statele Unite si este unul dintre putinii piloti de F-22. Va explicam imediat cum se poate, dar mai intai o scurta paranteza.

In cei opt ani in care a zburat Hornetul in Australia, Anderton a depasit 1.400 de ore de zbor. Cam cat reusesc sa adune la noi piloti militari in intreaga cariera…

Haideti insa sa revenim la povestea de luni, una plina de lectii. Pilotul nostru a visat din copilarie sa ajunga la mansa unui supersonic si a avut parte de dezamagiri inainte de a-si indeplini acest obiectiv, fiind respins in prima faza la admiterea in Academie.

“I initially didn’t get selected to go to the [Royal Australian Air Force] academy, so I had to go to a university and work hard to make my dreams come true.”

Nu a renuntat, a incercat din nou si de data asta a reusit. Pauza din nou. Mai stim cazuri de oameni care au incercat de mai multe ori sa intre la Academia Fortelor Aeriene si nu s-au lasat pana cand nu au reusit. Iar dupa si-au construit cariere stralucite in Aviatia Militara, zburand in acelasi timp cu avionul supersonic. Revenim.

Daca in prima faza Anderton nu a intrat la Academie, ulterior el a fost unul dintre putinii selectati pentru weapons officer training course, iar dupa absolvire a devenit unul dintre cei mai buni piloti militari australieni.

Acum urmeaza sansa. Statele Unite si Australia sunt strans legate, inclusiv la nivel militar, existand un military personnel exchange program ale carui baze au fost puse inca din anii celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Ei bine, acest program continua si acum, iar cei mai RAAF ajung sa zboare pentru USAF pe cele mai performante platforme.

Paul Anderton a avut sansa de a fi trimis de RAAF in Statele Unite, iar acolo a ajuns la 90th Fighter Squadron, pe Joint Base Elmendorf-Richardson, Alaska, unde a facut trecerea pe F-22 Raptor.

“I was humbled to get to do a job that is exclusive and blown away to be able to fly the F-22 Raptor. I certainly like to think skill was involved with me coming here, but I was at the right place at the right time. The transition from the aircraft was exciting and a challenge to do. There were definitely some similarities, like handling, but the Raptor’s performance, from the engine to what it can do is unmatched. It’s unbelievable what this jet can do. I didn’t realize how many things I have taken for granted. Flying the Hornet had become second nature to me. I didn’t have that familiarity with the [F-22], and it was a learning curve getting to know it. Now I’m certainly feeling comfortable with it.”

Apogeul povestii a venit recent, in timpul Australian International Aerospace & Defence Exposition and Airshow (AVALON 2019).

USAF a trimis in Australia si avionul de generatia V, F-22 Raptor, iar printre pilotii selectati sa participe s-a numarat si RAAF Flight Lt. Paul Anderton.

7
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Alexbeam_riderLanceRAero Valialbert Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Dacă ești prost și te lași furat,ești tratat ca atare,dacă stai în picioare și îți aperiri punctul de vedere,ca: japonezii,coreenii,singaporezii,ca australienii,ai toată stima și admirația americanilor și ești considerat aliat de incredere. Se poate zice că omul ăsta, la prins pe Dumnezeu de picior.

albert
Guest
albert

Sigur,ce-i in sufletul unuia care pica un examen de admitere,numai el stie.Dar totusi aici vorbim de o familie de state.Legat de respect,un mic exemplu :candva la Hanovra exista un cartier muncitoresc”mica Romanie”.
https://www.pinterest.com/pin/433612270363308450/

Aero Vali
Guest
Aero Vali

__ cand RoAF va avea in plan sa achizitioneze F-22,vom avea si piloti Romani sa sboare F-22!
Mai multe tari ce au semnat contracte pentru F-22 au piloti in ImperiUS pentru a fi pregatiti sa sboare pe F-22!

beam_rider
Guest
beam_rider

Poate ar fi de mentionat col. Paul Moga / USAF, cetatean american de origine romana (nascut in Brasov), care a zburat F-22, iar acum zboara F-35. Biografia aici: https://www.33fw.af.mil/About-Us/Biographies/Display/Article/1136761/colonel-paul-d-moga/

Alex
Guest
Alex

Baiatul ala sa nascut in Saint Paul, Minnesota. De unde pana unde Brasov?