Austria retrage vechile Saab-105, însă păstrează în serviciu Eurofighter Typhoon

Austria a decis să retragă din serviciu vechile avioane de antrenament Saab-105, dar, cumva surprinzător dată fiind disputa din ultimii ani, să opereze în continuare flota de Eurofighter Typhoon T1.

Ministrul Apărării de la Viena, Klaudia Tanner, a anunțat recent că Forțele Aeriene Austriece – Österreichische Luftstreitkräfte – vor mai utiliza Saab-urile până la finalul acestui an.

Din vechile 105, cumpărate în anii 70, mai zboară acum 12 aparate, folosite preponderent pentru antrenamente, dar și acestea au ajuns la final de drum.

Din 2021, Austria va utiliza o singură platformă de luptă, Eurofighter Typhoon, flota fiind compusă din cele 15 avioane achiziționate în anii 2000.

De ceva timp, autoritățile de la Viena se află în conflict deschis cu cei de la Airbus, pe care îi acuză că i-au ”păcălit” în momentul renegocierii contractului.

Inițial, Austria semnase pentru cumpărarea a 18 aparate Typhoon Tranche 2 cu aproximativ două miliarde de euro. Cinci ani mai târziu acordul a fost renegociat pentru 15 avioane Tranche 1 la mâna a doua ce au costat aproximativ 1,7 miliarde de euro.

În ultimii ani s-a vorbit mult despre un ”lobby” în valoare de 100 de milioane de euro plătit de producător pentru ca austriecii să accepte această ofertă.

A doua problemă majoră pentru Eurofighter este costul operării, Viena având mari probleme în a zbura aceste avioane care au nevoie de investiții uriașe.

Iar dacă până acum se vorbea despre renunțarea la Typhoon și înlocuirea celor 15 bucăți cu un alt supersonic, ministrul Apărării spune că denunțarea contractului cu Airbus ar fi prea costisitoare pentru țara sa, motiv pentru care Eurofighter va continua să zboare de pe baza Zeltweg.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x