Avioane second hand si pentru Royal Air Force

Credeati ca avioanele second hand sunt doar pentru statele sarace? Ei bine, aflati ca Regatul Unit va intra cat de curand pe lista tarilor ce cumpara aeronave la mana a doua.

Recent, Ministerul Apararii de la Londra a anuntat semnarea unui contract privind achizitia a cinci “radare zburatoare” Boeing E-7 Wedgetail, insa numai trei vor fi avioane noi.

Potrivit secretarului de stat Stuart Andrew, acordul cu Boeing prevede faptul ca gigantul american va construi trei avioane de la zero, iar doua le va moderniza din aparate civile aflate in uz.

“Boeing a gasit doua aparate 737NG de pe piata comerciala si a gasit trei locuri in linia de productie pentru 2021 si 2022”, a transmis acesta.

E-7 Wedgetail este un avion AEW&C (airborne early warning and control) aflat in serviciu in mai multe state.

Contractul dintre Marea Britanie si Boeing are o valoare de aproape doua miliarde de dolari si prevede livrarea celor cinci aparate ce urmeaza sa fie utilizate de Royal Air Force.

Achizitia de tehnica militara la mana a doua, in special a avioanelor, este o practica mai des intalnita decat va imaginati si nu este un atribut al statelor sarace. Spre deosebire de autoturisme, caci acolo ne zboara gandul pentru o prima comparatie, avioanele sunt verificate temeinic si, in momentul achizitiei, cumparatorul stie clar cat le mai poate folosi si pentru ce misiuni.

Asa ca avioanele la mana a doua, a treia sau a cata vreti sunt cumparate fie cand fondurile pentru achizitie sunt insuficiente, fie cand nevoile operative sunt imediate. Ca sa cumperi un avion nou trebuie sa astepti ani de zile, liniile de productie fiind, de regula, ocupate cu alte comenzi. Daca ai nevoie de avion repede, poti lua unul aflat in uz sau care e stocat de un fost beneficiar pe care il verifici, repari si modernizezi, lucrari ce nu dureaza totusi atat de mult.

De retinut este faptul ca un avion la mana a doua nu inseamna un avion prost. De multe ori este un avion cu capabilitati similare cu unul nou, dar pe care il obtii mai repede. Sigur, sunt si dezavantaje, primul fiind cel ca il vei folosi mai putin decat ai utiliza unul nou, dar acest lucru este cunoscut dinainte si nu reprezinta o surpriza pentru nimeni.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AlexJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Avioanele comandate,vor înlocui “bătrînele” E-3D Sentry. Primul ar trebui să fie primit prin toamna lui 2023. Pe lîngă ăstea briții,au mai comandat, 8 Poseidon P-8.

Alex
Guest
Alex

Nu este prima data cand fac acest lucru. Prin 2010 au achizitionat RC-135W Rivet Joint.