Avioanele F-16 olandeze folosesc biokerosen

Avioanele F-16 ale Fortelor Aeriene Regale Olandeze (RNLAF) au inceput sa fie alimentate cu biokerosen intr-o incercare a autoritatilor de a-si reduce amprenta ecologica.

Ministerul Apararii a anuntat ca primul zbor in care s-a folosit biokerosen a avut loc in data de 14 ianuarie.

In momentul de fata, numai aparatele stationate pe baza aeriana Leeuwarden primesc acest tip de combustibil, care este achizitionat de la compania americana World Energy, despre care olandezii sustin ca este singurul producator mondial de biokerosen la nivel durabil.

Nu va imaginati ca F-urile sunt alimentate numai cu cu acest tip de combustibil, caci nu este deloc asa. Biokerosenul este amestecat cu kerosenul clasic, combustibilul bun pentru mediu fiind in rezervoare in proportie de 5%.

Olandezii sustin ca pretul biokerosenului a scazut in ultimii ani astfel incat isi permit sa il foloseasca la scara larga fara a plati in plus pentru el.

400 de mii de litri de biokerosen, fabricat inclusiv din ulei de gatit reciclat, au fost cumparati de Ministerul Olandez al Apararii si trimisi la Leeuwarden pentru a fi utilizati in operatiunile curente.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x