Avioanele F-35 poloneze vor fi mult mai scumpe

Read Time:1 Minute, 37 Second

Programul de achizitie a avioanelor F-35 Lightning II de catre Polonia va fi mult mai scump decat suma avansata initial, 4,6 miliarde de dolari.

Si asta pentru ca in acest cost nu este inclus pachetul de armament, acesta urmand sa ridice considerabil costul intregului program.

Hai sa vedem inainte de toate ce cumpara polonezii cu 4,6 miliarde de dolari. Vor primi 32 de avioane F-35, un motor PW135 de rezerva, mijloace de comanda, comunicatii, navigatie sau identificare, sprijin pentru implementarea sistemului logistic, antrenament, integrare software si altele asemenea.

Practic, avioanele vor fi livrate „la cheie” daca vreti sa folosim acest termen, insa fara armament. Iar armanentul nu e deloc ieftin.

Din informatiile pe care le-am gasit in presa poloneza si care se refera la achizitia de arme pentru flota de F-16, costurile sunt destul de piperate.

In 2012, polonezii au platit 447 de milioane de dolari pentru 93 de rachete AIM-9X-2 Sidewinder Block II, 65 de rachete AIM-120C-7 AMRAAM, 42 de bombe GBU-49 Enhanced Paveway II, 200 de bombe GBU-54 JDAM, 642 de bombe BLU-111, 127 de bombe Mk-82 si 80 de bombe BLU-117.

Mai aproape de zilele noastre, cele 200 de rachete de croaziera AGM-158B JASSM-ER au costat 200 de milioane de dolari, iar acum doi ani s-a semnat un contract in valoare de 250 de milioane de dolari pentru 150 de rachete AIM-120C-7 AMRAAM.

Daca mai adaugam pe lista si alte echipamente necesare pentru unele misiuni suma va ajunge si mai sus.

Depinde foarte mult de cum vor alege polonezii sa inarmeze aceste platforme, insa daca ne uitam la exemplul F-16 este destul de clar ca nu vor face rabat de la calitate sau cantitate.

In aceste conditii, ar fi de asteptat ca valoarea totala a programului F-35 sa ajunga sau chiar sa depaseasca 6 miliarde de dolari.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Norvegia va trimite avioane F-35 in Islanda pentru misiuni de Politie Aeriana
Next post Polonia a semnat contractul pentru cumpararea avioanelor F-35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x