Bază permanentă pentru drone la Câmpia Turzii?

Am vorbit despre discolocarea dronelor americane MQ-9 Reaper în România, dar, concentrați pe comunicatul MApN, am ratat cea mai importantă informație. Se poate transforma Baza 71 Aeriană în bază permanentă pentru UAV-urile US Air Force?

Comunicatul USAFE ne oferă niște detalii foarte importante cu privire la acest aspect.

Chiar din titlul acestuia aflăm că nu este vorba despre o misiune obișnuită: ”U.S. Air Force establishes enduring presence in Romania”. Când vorbim despre enduring presence vorbim despre misiuni de durată, de ani de zile, nu despre o dislocare obișnuită, de câteva luni.

Mai departe, mai avem un indiciu relevant. Dacă la precendentele vizite în România, dronele Reaper erau subordonate Detașamentului din Polonia, acum ele sunt de sine stătătoare.

”The MQ-9s will fall under the 31st Expeditionary Operations Group, Detachment 1, until the squadron is fully operational. The unit is subordinate to the 31st Fighter Wing at Aviano Air Base, Italy.”

Înțelegem că, practic, dronele sunt subordonate 31st Expeditionary Operations Group, Detachment 1, cele din Polonia formând Detachment 2, dar că atunci când vor deveni operaționale acest lucru se va schimba. Nu ar fi deloc exclus să apară un Detachment 3, cu baza la Câmpia Turzii.

În plus, anunțurile sunt similare cu cele făcute în Polonia, în 2018, și atunci vorbindu-se despre o dislocare pe termen lung, nu despre o bază permanentă la Miroslawiec.

Interesant este și faptul că dronele din Polonia sunt, atenție puțin, contractor-owned and contractor-operated. Asta înseamnă că sunt aparatele unor contractori privați, care le și operează, si trimit informațiile către Statele Unite. În cazul nostru, vorbim despre aparate ale USAF și de militari ai USAF trimiși în România.

Avem și un podcast pe această temă, îl poți asculta mai jos:

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x