Bulgarii vor primi avioanele F-16 cu întârziere

Read Time:59 Second

Forțele Aeriene Bulgare vor primi cele 8 avioane F-16 comandate din Statele Unite cu o întârziere semnificativă, de cel puțin doi ani.

Anunțul a fost făcut chiar de către șeful guvernului de la Sofia, Kiril Petkov. Acesta a transmis că primele aparate vor ajunge în Bulgaria cel mai devreme în 2025.

Ulterior, ambasada SUA de la Sofia a explicat că întârzierea este provocată de pandemia de COVID-19.

”Programul F-16 înregistrează întârzieri din cauza problemelor cu lanțul logistic provocate de pandemia de COVID-19. Aceste întârzieri nedorite vor afecta toate statele ce fac pate din program.”

Bulgaria a comandat 8 avioane F-16 Block 70 în urmă cu aproape 3 ani și a achitat deja costul programului, estimat la 1,2 miliarde de dolari.

Vecinii de la sud vor primi 6 avioane în simplă comandă și două ”duble” ce urmează să înlocuiască în serviciu bătrânele MiG-uri 29 Fulcrum.

În aceste condiții, autoritățile de la Sofia vor fi nevoite să găsească soluții pentru a menține MiG-urile în serviciu o perioadă mai lungă decât estimau, ceea ce ar putea reprezenta o problemă date fiind dificultățile logistice avute în ultimii ani cu aceste avioane.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Bulgarii vor primi avioanele F-16 cu întârziere

  1. Bulgarii de banii astia luau lejer 2 escadrile adica 32 F-16 CD Block 52 sh cu resursa de minim 4000 ore plus piese de shcimb, care le rezolva total situatia cu aviatia de lupta supersonica pe minim 20 de ani. Dar deh fitele si orgoliile costa!!!!

  2. Considerind ca ursul s-a trezit e sigur ca va urma o perioada de inarmare serioasa pentru vest cu avans urias in aviatie. Cu toate upgrade-urile F16 este o platforma mai veche si perioada de utilizare ca arma serioasa e limitata, sa zicem 10 ani. In conditiile astea faptul ca bulgarii isi primesc avioanele cu o intarziere de 2 ani + cat va dura sa le operationalizeze (ma intreb cat a contant aici pozitia lor pro-rusa din ultima perioada), inseamna extrem de mult, o scadere de 20 pana 40% din valoarea lor reala pentru armata bulgara. Interesant, asta face ca alergerea armatei romane pentru F16 second hand sa devina mult mai inteligenta. Nu cred ca F16 va fi o arma credibila dupa 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Germania a trimis 3 avioane Eurofighter Typhoon în România
Next post Două alarme reale pentru avioanele Eurofighter italiene de la Mihail Kogălniceanu