Canadienii de la Top Aces au primit primele avioane F-16 din Israel

Read Time:1 Minute, 48 Second

Compania canadiană Top Aces a anunțat recent că a primit primele avioane F-16 achiziționate din Israel.

Top Aces este primul operator privat din lume ce introduce în serviciu aparatele americane de generația 4.

Patru avioane F-16, două ”simple” și două ”duble”, au fost transportate din Israel la Centrul de Excelență al companiei din Mesa, Arizona, Statele Unite.

Acolo vor fi reasamblate și testate în zbor pentru a primi certificare și înmatriculare americană.

Mai departe, Top Aces speră să obțină un contract din partea US Air Force pentru a oferi servicii de tip ”agressor”, acestea fiind externalizate de americani, dar nu numai, de ani de zile.

Până atunci, oficialii companiei susțin că avioanele F-16 vor putea fi utilizate ”on demand”, adică în cadrul unor programe punctuale de scurtă durată, unde vor fi solicitate.

În ceea ce privește dotarea, aceasta este un mic mister. Top Aces a cumpărat aparate F-16 A/B scoase din serviciu de Israel prin 2014. La nivel declarativ, oficialii companiei canadiene au susținut că nu vor umbla la avionică pentru că este mult prea scump pentru o entitate privată să facă asta.

Totuși, în comunicatul oficial, pe care îl puteți citi aici, ei spun că sunt primii operatori privați de F-16 și că ”the upgraded fleet of F-16s are able to employ an Active Electronically Scanned Array (AESA) radar, helmet-mounted cueing system, tactical datalink and high off boresight missile capability to provide unparalleled adversary air training”.

Este drept că nu spun explicit de propriile lor avioane că ar avea radare AESA, însă specificarea acestui lucru este cel puțin curioasă.

După aceste prime 4 avioane livrate din Israel la bordul unui Antonov An-124, compania se așteaptă ca până la finalul acestui an să aibă 12 aparate gata de zbor.

Compania susține că F-urile au încă suficientă resursă de zbor și că ar putea fi utilizate timp de 10 ani ca ”adversar” în cadrul contractului cu US Air Force.

În total, 29 de avioane F-16 A/B vor ajunge în flota celor de la Top Aces, care mai are in serviciu aparate Alpha Jet, A-4 Skyhawk și Learjet 35A.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Croația alege între F-16 și Rafale, dar poate rămâne temporar fără avioane pentru Poliție Aeriană
Next post Cehii au reușit să vândă avioane L-39NG în Vietnam