Câteva detalii despre pilotul MiG-ului 21 prăbușit în Mureș

Am lăsat să treacă ceva timp înainte de a discuta despre avionul MiG-21 LanceR prăbușit în județul Mureș pe 20 aprilie 2021 și despre cel care se afla la bord. Asta pentru a putea scrie cât se poate de echilibrat despre acest accident.

În materialul acesta vorbim puțin despre pilotul aflat la bord și care a reușit să se salveze prin catapultare. Înainte de toate, iată unul dintre comunicatele MApN pe această temă:

”Starea de sănătate a locotenent-comandorului Andrei Criste, care s-a catapultat marți, 20 aprilie, este stabilă. Ofițerul este, în prezent, internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a fost evaluat de o echipă medicală, care a constatat că viața sa nu este în pericol și a autorizat transferul pacientului, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, pentru tratament de specialitate și recuperare. Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 și are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR. Aeronava implicată în incidentul aviatic decolase în jurul orei 14.00 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucție împreună cu alte două aeronave de același tip. În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situație de urgență și s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona localității Dedrad, județul Mureș, în afara ariilor locuite. Celelalte două aeronave au revenit în bază, în siguranță, în jurul orei 15.00.”

Comunicatul este din 20 aprilie. Locotenent-comandorul Criste a ajuns între timp la Spitalul Militar din București, iar starea lui este bună.

Hai să încercăm puțin să descifrăm ce spune ministerul, pentru că, în opinia noastră, acest comunicat nu este tocmai cel mai exact. Dimpotrivă chiar.

Primul lucru care te izbește este experiența. Pilot militar din 2008 și doar 600 de ore de zbor. Împărțite în cei 13 de ani de activitate, orele astea ajung la nici 50 pe an.

Numai că aici intervine o inexactitate, în opinia noastră. Devii pilot militar în momentul în care brevetezi și îți primești ”aripile”. Dar nu devii și pilot de MiG-21! Ori în comunicat se vorbește despre 600 de ore de zbor pe supersonic, în speță pe LanceR.

Din experiență, dar fără să fie o certitudine sau un parcurs universal valabil, din momentul brevetării și până ajung să facă trecerea pe supersonic piloții români au o perioadă de câțiva ani, măcar 2-3, în care zboară destul de puțin.

Sistemul românesc este aproape opus față de cel american, de exemplu, acolo unde tinerii piloți zboară mult și foarte mult în prima parte a carierei. La noi e altfel, orele de zbor vin pe măsură ce avansezi în carieră și capeți experiență și certificări.

Nu știu dacă e bine sau nu, e doar diferit.

600 de ore pe supersonic la 36 de ani înseamnă puțin. Pentru nivelul din România, cifra aceasta e una decentă, mai ales că el a prins, cel mai probabil, ”perioada neagră” a aviației militare, cu ore ridicol de puține pentru piloții tineri.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Razvan

Marius, vorbești de „perioada neagră” că și cum ea ar fi trecut și aici nu sunt de acord cu tine ! In 2010 am pierdut într-o dublă un capitan comandor și un locotenent comandor ! As putea spune multe despre cei doi dar mă limitez și spun doar că erau „crema” aviației militare ! O fi oare greu să înțelegem de ce zburau in dublă ? O fi oare greu să înțelegem că „Patrax” locotenent comandor, instructor, pilot șef, avea în total 400 de ore de zbor din care doar 250 de ore pe supersonic și cu siguranță minim jumătate… Read more »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x