Cehia cumpara elicoptere Viper si Venom

Cehii ne-au luat-o inainte si au decis sa cumpere tandemul de elicoptere AH-1Z Viper si UH-1Y Venom de la producatorul american Bell.

Aflati in cautarea unor elicoptere care sa inlocuiasca batranele Mi-24, Mi-35 si Mi-171, cehii au primit doua oferte concrete, ambele din Statele Unite. Prima a venit de la Bell pentru Viper si Venom, iar a doua de la Sikorsky pentru UH-60M Black Hawk.

In cele din urma, ministrul Apararii de la Praga a anuntat public ca tara sa a selectat propunerea Bell, urmand a semna un contract pentru 8 elicoptere Venom si 4 elicoptere Viper.

Costul acordului ar fi de 14,5 miliarde de coroane, in jur de 560 de milioane de euro. De notat este ca propunerea Sikorsky pentru 12 elicoptere Black Hawk era cu 50 de milioane de euro mai ieftina.

Contractul ar urma sa fie semnat pana la finalul acestui an, iar livrarile ar trebui sa inceapain 2023.

Asa cum va amintiti, Romania negociaza de ceva vreme cu Bell pentru 45 de elicoptere in tandemul Viper-Venom (21 si 24 de bucati), insa formalizarea unui acord intarzie de aproape un an. Americanii au anuntat ca sunt dispusi sa ofere un important pachet de offset, aducand inclusiv o linie de asamblare finala a aparatelor in tara noastra.

In cursa pentru dotarea armatei cu elicoptere multirol si de atac sunt si cei de la Airbus, care propun tandemul H145M – H215M, ultimul urmand a fi asamblat in tara noastra.

4
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Marius Dorofteinamealbert Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
albert
Guest
albert

Iar Ungaria este in discutii cu Brazilia pt. trei KC-390.Brazilienii au in lucru si proiectul ATL-100:
Desenvolvimento Aeronáutico

albert
Guest
albert
name
Guest
name

Batranul mi 35 ?