Centrul de pregătire F-16 în România, cel mai devreme în 2024

Read Time:1 Minute, 9 Second

Centrul de pregătire pentru F-16 din România ar putea fi înființat cel mai devreme anul viitor, conform unui anunț al ministrului Apărării de la București, Angel Tîlvăr.

Acesta spune că dorința României este ca la începutul lui 2024 să existe elemente concrete ale constituirii acestui centru ce urmează să fie folosit pentru pregătirea piloților și tehnicienilor de F-16, inclusiv a celor ucrainieni.

Totuși, Tîlvăr a precizat că prioritate vor avea românii, asta deși activitatea centrului nu a fost încă definitivată.

”Ne dorim foarte mult, ca la începutul anului viitor să putem avea elemente concrete. Ce pot să vă spun este faptul că piloții români vor avea prioritate și că nevoile noastre de pregătire a piloților români vor fi acoperite de existența acestui centru.”, a spus ministrul Apărării la TVR.

Decizia de a înființa acest centru a fost trecută recent prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării, având girul autorităților române.

Cum activitatea centrului este încă la nivel de negocieri, există multe zvonuri referitoare la cine și cum va lucra acolo.

Se vehiculează inclusiv varianta contractării unui operator privat, în speță Draken International, pentru a pune la dispoziție resursă umană, instructori pentru multe dintre categoriile de personal, dar chiar și avioane.

Totuși, contractorii privați ar putea fi utilizați doar pentru echipajele ucrainiene, întrucât piloții și tehnicienii români trebuie pregătiți la standardele NATO la care Draken nu poate avea acces.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post România ar putea semna pentru F-35 anul viitor, primele livrări din 2032?
Next post Elicoptere din Belarus au violat spațiul aerian polonez