În cadrul China Airshow ce este în desfășurare în această perioadă în Zhuhai, armata chineză a prezentat două noi avioane destinate utilizării de pe portavioane.
Pe lângă J-35, primul avion de generația V ambarcat al chinezilor, au mai fost arătate publicului în premieră și relativ noile J-15T și J-15D.
J-15T este o evoluție a primului avion chinezesc destinat utilizării de pe portavioane, J-15, care la rândul său este o copie după Suhoiul Su-33 al Rusiei, varianta ambarcată de Flanker.
Spre deosebire de prima generație de J-15, noul model are un nou sistem de avionică și radar AESA, printre altele, dar poate mai important are trenul de aterizare și fuselajul refăcute pentru a putea fi folosite de pe portavioane echipate cu sisteme de lansare CATOBAR (catapult-assisted take-off barrier arrested recovery)
Primele portavioane ale Chinei sunt copii după portavionul rusesc Kuznetsov și folosesc un sistem STOBAR (short take-off, barrier-arrested recovery). Asta înseamnă că puntea este înclinată pentru a ajuta avioanele să decoleze pe distanțe scurte. Dar un sistem STOBAR are limitările sale pentru că avioanele nu pot decola cu sarcina utilă maximă, având nevoie să fie mai ușoare pentru a se putea ridica în aer.
CATOBAR înseamnă că portavionul are una sau mai multe catapulte, care duc avionul la viteza optimă pentru decolare într-o distanță foarte scurtă, putând utiliza astfel maximul aeronavei în operațiuni. Iar noua generație de portavioane chineze vine echipată cu astfel de sisteme CATOBAR.
Al doilea model prezentat de chinezi în cadrul salonului de la Zhuhai este J-15D, o variantă ambarcată de Flanker chinezesc dezvoltat special pentru război electronic. Este considerat, măcar ca rol în arhitectura componentei ambarcate de pe viitoare portavioane ale Chinei, un echivalent al lui EA-18G Growler, marina militară chineză copiind tot mai mult ceea ce vede la rivala US Navy.
Average Rating