China recrutează foști piloți militari din statele NATO

Read Time:2 Minute, 8 Second

China recrutează foști piloți militari din statele membre NATO, pe care îi plătește foarte bine și îi folosește ca instructori pentru propriii piloți de luptă. Astfel, chinezii încearcă să se pregătească la standardele Alianței și să dezvolte planuri de luptă eficiente contra aviațiilor occidentale.

Acest lucru a ieșit la iveală după ce jurnaliștii britanici au dezvăluit că cel puțin 30 de foști piloți militari englezi au fost contractați de chinezi și au lucrat pentru a le pregăti aviatorii.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Londra, foștii militari britanici sunt atrași de chinezi cu foarte mulți bani, contractele ajungând până la 270 de mii de dolari. Iar străinii nu merg în China pentru a lucra ca instructori, ci sunt folosite școli de pilotaj din alte zone, una dintre ele fiind amplasată în Africa de Sud.

În cadrul acestor școli, piloții occidentali le oferă consiliere instructorilor chinezi, pe care îi ajută să înțeleagă modul de pregătire și, mai ales, modul de luptă al aviațiilor din cadrul NATO. Mai departe, instructorii chinezi revin acasă și implementează cele învățate.

Oficialii britanici spun că nu este ilegal ca foștii piloți să lucreze pentru companii private după ieșirea din sistem și că există un sistem destul de clar cu privire la ce au voie sau nu să dezvăluie.

De asemenea, legislația în vigoare va fi actualizată pentru a putea permite acuzarea celor care dezvăluie lucruri considerate clasificate către alte state.

Tot britanicii spun că nu doar piloții lor au fost contactați și contractați de chinezi, ci și alții, din alte state NATO, într-o campanie organizată ce a început la modul activ în 2019.

”Reprezintă un grup foarte atractiv prin prisma cunoștințelor lor. Piloți occidentali experimentați ajută la dezvoltarea tacticilor și capabilităților aviației militare chineze”, a declarat un oficial.

Foștii ofițeri din Royal Air Force angajați de chinezi au zburat avioane ca Eurofighter Typhoon, Jaguar, Harrier sau Tornado. Încă nu au ajuns la piloții de F-35, foarte probabil pentru că numărul celor care au zburat Lightning-ul și au trecut în rezervă este extrem de mic.

Momentan nu există dovezi că acești foști piloți ar fi dezvăluit secrete ale NATO, însă și simpla dezvăluire a lucrurilor ce sunt publice, prin prisma experienței pe care oamenii o au, se poate dovedi o vulnerabilitate pentru NATO.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Un Su-34 s-a prăbușit peste un bloc din Rusia
Next post Rusia recunoaște oficial că avioanele Su-57 sunt folosite în Ucraina
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x