China scoate din serviciu clonele de MiG-21

Read Time:1 Minute, 11 Second

Forțele Aeriene ale Armatei Populare Chineze vor scoate din serviciu pe parcursul acestui an ultimele avioane Chengdu J7, clone de MiG-21 construite sub licență.

Potrivit postului CCTV (China Central Television), procesul de scoatere din serviciu a avioanelor J-7 a început încă din 2018, într-un ritm destul de lent.

Dar pentru că industria chineză, susține sursa citată, a reușit în ultimii ani să producă aparate de luptă moderne în număr mare, în acest an procesul de retragere va fi accelerat, iar J-7 va ieși complet din serviciu.

În acest moment avioanele sunt oricum zburate de unități teritoriale ce nu sunt considerate frontline, sau capabile de a fi implicate în lupte reale. Cu toate acestea, în 2021 avioane J-7 au fost observate efectuând misiuni în apropierea Taiwanului.

Prima clonă chinezească de MiG-21 a zburat pentru prima dată în 1966, iar producția s-a oprit oficial tocmai în 2013, atunci când a fost finalizată o comandă pentru Banghaldesh.

Aproape 2,500 de exemplare au fost produse în diferite variante, cele mai moderne venind cu un radar modern și cu display-uri multifuncționale în cockpit.

Conform mai multor surse, radarul instalat pe cea mai modernă variantă, J-7G, este o clonă a lui Elta EL/M-2032, același care se află și pe avioanele MiG-21 LanceR. De altfel, chinezii au participat la programul LanceR în calitate de subcontractori ai israelienilor de la Elbit.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Avioane F-16 pentru Ucraina?
Next post Încă o rachetă de croazieră rusească a survolat Republica Moldova
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x