Chinezii vor să dezvolte ”familii” de drone pentru conflictele viitorului

Read Time:1 Minute, 41 Second

Chinezii se pregătesc pentru conflictele viitorului cu un concept relativ nou, ”familii” de drone care vor lucra împreună, în parte independent de operatorul uman, pentru a efectua diferite misiuni.

Un astfel de concept a fost prezentat de Aerospace Times Feihong Technology Company (ATFTC), care a venit la Zhuhai Airshow, cel mai mare eveniment aerospațial din China, cu aparatele din familia FH, adică Fei Hong.

Două dintre aparatele prezentate au atras atenția în mod deosebit, FH-97, drone stealth de mare viteză, și FH-95, drone echipate pentru război electronic.

FH-97 este un UAV cu rază medie de acțiune, ce poate evolua la viteze ridicate și care poate efectua o gamă variată de misiuni. În principiu, ar urma să fie utilizată pentru a obține informații despre câmpul tactic în cel mai scurt timp, aducând un plus uriaș la capitolul situational awarness.

De asemenea, poate fi și vector purtător pentru mai micuțele drone FH-901, care la rândul lor pot efectua misiuni de atac punctuale.

FH-95 este o dronă multirol cu rază mare de acțiune echipată pentru misiuni de război electronic. Poate sta în aer cel puțin 12 ore și poate lua sub planuri inclusiv anumite tipuri de armament.

Cei de la Global Times au prezentat și un scenariu de lucru ”în familie” a acestor drone, despre care spun că a fost testat în exerciții reale.

Așadar, după ce primește o comandă în acest sens, drona FH-95 efectuează o misiune de bruiaj (interferență electromagnetică spun ei) în câmpul de luptă, iar FH-97 penetrează spațiul inamic și distruge primele straturi de apărare. Apoi intervine sistemul FH-92A, care se ocupă de runda a doua de lovituri, aici cu asistența echipajelor de pe elicoptere.

Trebuie însă avut în vedere faptul că multe dintre dronele chinezești sunt concepte și nu este clar dacă sau când vor deveni platforme militarizate.

De asemenea, eficacitatea în condiții reale de luptă este discutabilă, chinezii neavând până acum aparatele testate în conflictele regionale sau locale, așa cum se întâmplă cu ”rivalele” turcești.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post China a prezentat conceptul unui nou avion
Next post 5 ani de F-16 în România