Comandantul IGAv, urmărit penal pentru lucrări defectuoase sau neefectuate la aeronave

Read Time:2 Minute, 54 Second

Inspectorul General al Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului de Interne, generalul de flotilă aeriană Cătălin Paul Dache, este urmărit penal de procurorii militari într-un caz în care este acuzat de infracțiuni de corupție.

Concret, generalul Dache, alături de alți oameni din structurile IGAv, ar fi abuzat de funcția sa pentru a aproba lucrări fictive de mentenanță la aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A și Cessna C-560 Citation V, sau unele care nu au fost efectuate corespunzator.

Iată și comunicatul oficial al DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 708/VIII/3 din 21 iunie 2023, procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

DACHE CĂTĂLIN PAUL, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

BĂDULESCU ANDREI, locotenent-comandor, șef al Serviciului Dezvoltare, Reglementări Tehnice și Coordonare Mentenanță Aeronave din cadrul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I.,

VASILE FLORIN, comandor(r), adjunct al inspectorului general și inginer-șef al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I.
POPA MIHAI, director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă,

BARBU GEORGE COSTIN, director general al Școlii Superioare de Aviație Civilă,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale,

toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor militari se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2019-2023, în contextul executării unor contracte de reparații/mentenanță pentru aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A și Cessna C-560 Citation V, încheiate de Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. cu o asociere formată din Școala Superioară de Aviație Civilă și o societate al cărui reprezentant este cercetat în prezenta cauză, suspectul Dache Cătălin Paul, în calitatea menționată mai sus, ar fi aprobat, cu încălcarea dispozițiilor legale, documentația necesară efectuării plăților pentru lucrările menționate mai sus, cunoscând că acestea nu au fost recepționate, executate sau au fost executate necorespunzător.
În demersurile sale, suspectul Dache Cătălin Paul ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care ar fi întocmit și aprobat diverse documente necesare efectuării plăților pentru lucrările amintite.
În contextul menționat mai sus, ar fi fost produs Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I. un prejudiciu în sumă totală de 23.199.049 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asocierea respectivă.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Celor șase suspecți li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Cătălin Dache ocupă funcția de Inspector General al IGAv de 4 ani, el activând înainte în alte funcții de conducere.

În cariera sa, Dache a strâns peste 4,000 de ore de zbor pe elicoptere, cele mai multe dintre acestea, 3,500, fiind efectuate la bordul elicopterelor EC-135 de la SMURD.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
50 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Comandantul IGAv, urmărit penal pentru lucrări defectuoase sau neefectuate la aeronave

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post 230 de mii de pasageri au tranzitat Aeroportul Iași în luna mai
Next post Ar putea România să pregătească piloți ucrainieni pentru F-16?