Cu cine modernizam IAR-99 Super Soim?

Read Time:1 Minute, 37 Second

Programul de modernizare a avioanelor IAR-99, denumit Super Soim, ramane in continuare secret, insa un detaliu interesant a iesit la iveala recent.

Daca prima modernizare a aparatelor de antrenament avansat a fost facuta in colaborare cu israelienii de la Elbit, acestia oferind un kit de upgrade destul de asemanator cu cel montat pe MiG-urile 21 LanceR, de aceasta data compania a sarit din schema.

Consiliul de Administratie al Avioane Craiova, constructorul aparatelor IAR-99, a convocat Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor pentru data de 13 februarie, pe ordinea de zi fiind un punct extrem de important:

Aprobarea contractarii unor servicii de asistenta juridica externa, pentru reprezentarea in instanta privind contestatia formulata de compania Elbit Systems Ltd. impotriva Procedurii de selectie a furnizorului sistemului de avionica din cadrul programului pentru „Modernizarea aeronavelor IAR- 99 din dotarea Ministerului Apararii Nationale in configuratia IAR-99 Super-Soim”.

Well, este asta o surpriza sau nu? Elbit n-a fost selectat de Avioane Craiova ca furnizor al pachetului de avionica pentru Super Soim, iar compania israeliana a contestat selectia in instanta.

Va spuneam ca programul „Super-Soim” este tinut secret si ca n-am reusit sa aflam pana acum, in ciuda insistentelor, ce anume presupune modernizarea. Stim ca se intentioneaza transformarea IAR-ului 99 intr-un trainer pentru F-16, dar nu stim cum.

Nu sunt publice solicitarile Ministerului Apararii si nici companiile care s-au aratat interesate de a face parte din proiect pentru ca, din moment ce Elbit a contestat selectia, este lesne de inteles ca mai exista macar o companie ce a fost aleasa ca furnizor de sistem de avionica. Cine este aceasta companie ramane un mister.

Totusi, avem acum ceva mai multe informatii, cea mai importanta fiind aceea ca programul este intr-o faza destul de avansata.

Continuam sa incercam sa aflam detalii despre modernizarea avioanelor IAR-99 si, in masura in care vom reusi sa le obtinem, le vom si publica.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

10 thoughts on “Cu cine modernizam IAR-99 Super Soim?

  1. Adica tot avem nevoie de un mentor ,dupa ce ne-am angajat in facerea TD-ului?Cand vom sti sa aducem la un intreg functional (sub-) sisteme ce se gasesc pe piata?

    1. Cum adica avem nevoie de un mentor? Avem nevoie de cel putin o companie care produce avionica ce ne intereseaza pentru a ne vinde produsul si a ne ajuta sa-l integram pe platforma noastra, respectand solicitarile noastre specifice.

  2. sincer, nu inteleg problema Elbit. ok, primele modernizari au fost facute cu ei, dar asta nu inseamna ca acum totul trebuie facut cu ei. din cate stiu eu, ei (Elbit) au ceva drepturi de proprietate ptr versiunea Soim de modernizare, si tot din ce stiu eu, la structura (carcasa) ei nu au participat cu nimic rezulta deci, ca pot pune avionica ce vreau eu in acea carcasa. cel putin asa imi pare mie

  3. Varianta TD e doar un vis, nu va fi pus in aplicare niciodata.
    Eu nu inteleg altceva, de ce e nevoie de Super Soim? Pilotii nu-s copii si au nevoie de aceleasi ecrane ca la F-16! Pentru asta faci simulator si scolarizare la sol cata vrei sa inveti „butoanele”. Mai mult oricum nu poate IAR, n-are radar, nu trage cu aceeasi munitie etc. Varinanta Standard e anacronica, asta trebuie adusa la Soim dar de aici (o avionica a anilor ce-i traim) pana sa pui alta care nu face nimic in plus, doar altfel desenata, nu inteleg!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post VIDEO | Antrenamente cu F-35 Demo Team: Iata ce poate cu adevarat cel mai scump avion din istorie
Next post Rusii amana productia de serie pentru Suhoi Su-57