Singurul avion de generatia V pierdut vreodata in lupta este un F-177 Nighthawk doborat de antiaeriana sarba in data de 27 martie 1999, in timpul operatiunilor aeriene NATO din Serbia. Vecinii nostri au reusit acest lucru cu un sistem S-125 Neva, productia acestuia incepand in anii ’60! Cum a fost posibil?
F-117 este primul avion operational de generatia V din lume si, contrar denumirii (F inseamna fighter, avion de vanatoare), este in realitate un bombardier. A fost utilizat pentru prima data in misiuni de lupta in 1991, in timpul razboiului din Irak, acolo unde a demonstrat ca tehnologia stealth functioneaza, americanii investind apoi sume enorme in dezvoltarea altor platforme.
Statele Unite au apelat la F-117 si in timpul loviturilor aeriene din Serbia, din anul 1999, atunci cand NATO a declansat operatiunea Allied Force ca urmare a razboiului din Kosovo. Operatiunile au inceput pe 24 martie si s-au incheiat pe 10 iunie, in timpul luptelor ambele parti pierzand aparate de lupta.
Pe 27 martie, aparatul pilotat de Lt. Col. Darrell P. Zelko, un veteran al razboiului din Irak, a fost trimis in misiune de atac sub callsign-ul „Vega 31”. Avionul cu numarul 82-0806 apartinand 49th Fighter Wing de la Holloman AFB a fost doborat dupa ce si-a executat misiunea, pilotul reusind sa se salveze prin catapultare si fiind ulterior recuperat in timpul misiunii de cautare-salvare declansata aproape imediat.
Trebuie spus de la inceput ca vorbim, in cazul doborarii primului si momentan singurului aparat de generatia V, de un cumul de factori, diferitele analize plasand unul sau altul in fata in ierarhii ale importantei lor. Cert este ca numai partile implicate stiu cu certitudine ce s-a intamplat si care au fost factorii determinanti. Asa ca vom discuta despre ce cunoastem la nivel de informatii publice.
Ingamfarea americana
Asa cum presedinte Trump vorbeste acum despre F-35 ca fiind un avion invizibil, tot asa se vorbea si atunci despre stealth ca despre un sistem infailibil, ce nu poate fi contracarat de restul lumii, cu atat mai putin de un stat ca Serbia. Euforici dupa succesul din Irak, americanii au devenit neglijenti, iar utilizarea in lupta a F-urilor 117 a devenit incredibil de relaxata.
Bunaoara, comunicatiile pe frecventele UHF si VHF ale NATO nu erau criptate si nici foarte greu de interceptat, astfel ca sarbii au avut nevoie de numai cateva zile pentru a afla rutele de zbor ale aparatelor. Apoi, USAF, avand incredere deplina in tehnologia stealth, a mentinut rutele de zbor pentru F-117. Practic, suntem in situatia in care sarbii stiau cand vin avioanele, pe unde vin si pe unde pleaca inapoi spre baza italiana de pe care au operat. Ramanea problema descoperirii lor pe radar si a directionarii unor rachete pe directie.
Aici sarbii au fost foarte isteti. Au profitat cumva de faptul ca tehnologia stealth era proiectata pentru a contracara cele mai moderne sisteme antiaeriene si, folosind vechiul S-125, au inceput sa testeze. Au mutat sistemele pe directiile deja cunoscute de zbor si, utilizand radarele pentru perioade foarte scurte de timp, de ordinul zecilor de secunde, au cautat sa vada daca pot descoperi avioanele „invizibile” si in ce conditii.
In cazul doborarii de pe 27 martie 1999, mai avem doua elemente importante. Avand toate datele de mai sus, militarii Batalionului 3 din cadrul Brigazii 250 Antiaeriene au reusit sa „prinda” pe radar F-ul 117 dupa ce acesta a lansat incarcatura, atunci cand avea trapa interna deschisa si o „amprenta” radat considerabil mai mare. Chiar si in aceste conditii, nu a fost o lovitura directa.
Sarbii au lansat mai multe rachete de pe sistemul S-125, insa numai doua au si prins tinta. Una a trecut pe langa avion inofensiva, iar cea de-a doua a fost detonata de senzorul de proximitate, explozia avariind suficient de mult pentru ca acesta sa nu mai poata reveni la baza. Pilotul s-a catapultat, iar Nighthawk-ul s-a prabusit fara a fi totusi distrus de impactul cu solul. Epava a fost recuperata de armata sarba, iar componente importante au ajuns in Rusia si China, tari ce au reusit intr-o masura sa asimileze si sa replice parte din tehnologia stealth.
Impactul media a fost insa ultimul cui din cosciugul lui F-117, care a fost scos din serviciu si inlocuit cu alte platforme mai evoluate, ca B-2 Spirit si F-22 Raptor. Totusi, Nighthawk-ul inca zboara pentru USAF in misiuni de evaluare, semn ca aparatul in sine are o tehnologie inca relevanta pentru anul de gratie 2019.
Iar acest eveniment se pare ca a reprezentat o lectie inclusiv pentru americani, la nivel de esalon militar intelegandu-se faptul ca stealth nu inseamna invizibil sau imposibil de doborat, ci doar greu de detectat. Un avantaj enorm pe campul de lupta daca este speculat ca atare, dar o slabiciune daca esti ignorant si arogant.
In ceea ce ii priveste pe sarbi, acestia nu au descoperit in niciun caz secretul contracararii tehnologiei stealth, dovada ca in cele doua luni si jumatate de lovituri ce au urmat nu au mai reusit sa repete aceasta isprava. Ce au reusit insa vecinii nostri a fost sa speculeze extrem de abil si profesionist greselile de amator ale inamicilor si sa dea o lovitura de imagine ce va dainui in istorie.
Păi so luăm cu începutul: 1) Credeam ca n-ai curaj să scrii articolul,dar lai făcut. 2) se zice că au fost două doborîte și alte trei debia au ajuns în Bosnia și Italia. Nu vom afla nici odată. Cînd sîrbii au dat publicidații imagini cu bucăți din avion,americanii negau vehement.după trei zile au recunoscut pierderea primului avion. Sa vedeți că cam lipsește unul de la numărătoare.3) cei cudat,în războiul ăsta,noi românii am fost implicați și deo parte și de alta 4) după doborîrea avionului, întrun ziar sîrbesc,la mica publicitate,apăruse un anunț: „Vînd piese de schimb, pentru F-117,în rate și cu buletinul!” Am parodiat și eu anunțul, cînd sa prăbușit oficial, primul F-35,anul trecut.
N-ai cum sa afli lucruri care nu exista. Sau poate afli ca sarbii au doborat si Steaua Mortii care era pe orbita si gata sa atace podul de la Nis. Mergi teoriile conspiratiei pe alte site-uri, aici n-ai loc.
LanceRe,americanii au recunoscut după trei zile,că le cam lipsește unul la numărătoare. Cînd sa prăbușit F-35,au dat comunicat de presă imediat și au recunoscut. Na mai fost secretomania aia din ’99. Tu ai recunoaște,că ai mai pierdut și altele? Dar să te întreb și altceva: ce s-ar fi întîmplat,dacă sîrbii n-ar fi dat publicitații doborîrea avionului?
Mult timp am urmarit in diferite publicatii straine acest caz intamplat exact de 18 ani. Colonelul sarb Dani Zoltan originar din Transilvania – azi brutar intr-o localitate in Serbia, era comandantul unei unitati de rachete antiaeriene SZ75M in Bosnia. Dupa evenimente foarte violente cand un sarb beat crita a cerut ca rachetistii sa loveasca un sat din bosnia cand comandantul Dani a refuzat, a fost atacat de cei beti si doar o tabachera a salvat viata de glontul tras. Dupa un sir de evenimente unitatea lui Dani a fost mutat pe teritoriul sarbesc unde a primit in subordine o unitate SZ125M Neva. Col.Dani era pasionat de specialitatea lui si a studiat mult. A intuit ca noile radaruri care lucreaza pe unde centimetrice in cazul F117 nu are multa sansa sa faca acest F117 „vizibil”. I se parea ca folosind radarurile mai vechi din clasa Neva – P18 care lucra pe frecvente metrice si ar mai cobora frecventa cu ajutorul unor condensatoare, ar fi posibil sesizarea F117. Dani a inaintat ideea la comandament dar nu a primit permisiune pentru modificari. Dani a pus subordonatii la aplicatii intense cu simulatorul „Accord”, atingand un timp minim de 20 de sec. pentru interceptare, timp care daca era depasit, puteau astepta sosirea rachetelor „radar killer” – AGM88 Harm. Povestea intreaga este lunga si extrem de interesanta. Dani incalcand interdictia comandamentului, a modificat frecventa radarului si in timp ce alte sisteme de radaruri nu au sesizat F117, radarul lui Dani a vazut, a cerut ordinul de foc si a lansat cele doua rachete dintre care unul prin proximitate a explodat avariind avionul. In media sarbeasca in acele vremuri numele lui Dani a fost schimbat cu numele de Gvozghen Ghiukits. Dani pentru „indisciplina” trebuia pedepsit dar comandamentul a renuntat si mai tarziu a mai primit o stea iesind in pensie – azi are o brutarie.
Ca povestea sa fie complecta – pilotul american de pe F117 era Dale Zelko, originar din Slovenia. Cu ani in urma s-au intalnit cu Dani ca doi prieteni apoi si Dani i – a facut o vizita in Statele Unite lui Zelko.
Dani s-a nascut in Kovin, in Banatul sarbesc. Doborarea nu ar fi fost posibila fara greselile impardonabile facute de americani sau daca in seara respectiva conditiile meteo ar fi permis decolarea avioanelor EW si Wild Weasel.
Ah, trebuie spus si ca ungurii practic l-au adoptat in ultimii zece ani pe Dani si il prezinta ca si cum ar fi un erou de-al lor datorita faptului ca rudele din partea tatalui sau sunt secui din Bucovina.
Zoltan Dani este originar din Voivodina, Serbia. Mama sa este româncă din Banatul sârbesc iar tatăl, la origini, secui din Bucovina.
Felicitari pentru articol si pentru comentarii. Stiam de atunci de doborarea lui F117 si de scuzele sarbilor, dar nu stiam detalii. Insa tot atunci am mai aflat ceva de la niste ofiteri din armata romana: sarbii au avut ocazia sa scufunde un portavion american in Mediterana! Insa s-au abtinut si au preferat sa le trimita americanilor niste poze cu comandantul portavionului si alti ofiteri aflati pe puntea de comanda. Pozele au fost facute de pe un submarin sarbesc care dadea tarcoale flotei americane fara ca americanii sa aiba habar. Pentru porcaria facuta de americani in Serbia, poate ar fi trebuit ca sarbii sa nu se abtina si sa le dea una peste bot sa-i usture pana in secolul 25… Poate stie cineva mai multe despre povestea asta…
Afirmații total false. Dacă ar fi avut ocazia, sârbii ar fi atacat portavionul american. Chestia cu fotografierea comandantului portavionului și a unor ofițeri aflați pe puntea de comanda, este abureala pentru naivi. Un portavion american este escortat de crucisatoare, distrugătoare, fregate și submarine cu propulsie nucleara având ca principal scop nimicirea navelor de suprafață sau a submarinelor.Aceste nave flancheaza portavionul, la o distanta de câțiva km pentru a-i asigura o suprafață securizata. În plus, zona unde se afla portavionul, este atent monitorizata și patrulata de aeronave militare, unele destinate depistării și nimicirii submarinelor. Submarinul iugoslav ar fi putut cel mult iniția, din imersie, de la distanta mare, un atac cu torpile asupra grupului de lupta al portavionului.
Nu ma abtin – vorbesc din propria experienta din trecut. Uneori pasiunea si inventivitatea in campul de lupta – in contrast cu unele ordine emise de capete patrate – incalcand oarecum disciplina de fier, a dat rezultate ne asteptate. Asta nu este o invitatie la nesupunere – in rest „sa consultam farmacistul si medicul de familie”…:)))
cultul și mitul frățesc sârbo românesc s-a reactivat.
când nu ai nimic de pus pe masă recurgi la naivități de astea gen când am fost noi bărbați și am dat cu americanii de pâmânt…jalnic.
toată planetă a fost martora barbăției lor și a vecinilor din fosta federație în timpul genocidului din balcani,armate de criminali care au măcelærit populația.
mai au si tupeul să sarbatorească in mod oficial evenimentul ,nenorociților !!mari zmei care se hrănesc cu resturile aruncate de rasputin,patetic.
ps.exact de asta au retras yankeii avionul🤡
Ce este real. Ca avionul a fost doborat. Americanii, ca si rusii in incidentul submarinului Kursk ascund adevarul atata timp cat pot. Daca parti din avion au ajuns in Rusia si China, ma bucur deoarece rusii si-au luat revansa pentru tradarea locotenentului Bielenko in 1972 cand a aterizat intentionat cu un mig25 pe Hakodate si americanii l-au luat la pachet avionul la studiat. Informatiile vremii ziceau ca avea sisteme de protectie antiradar de care americanii au fost surprinsi. Citesc niste postari snoabe si proamericane. Ca sarbii au facut genocid. Dar ati fi dispusi sa acceptati si marturiile sarbilor? Nu, ca nu e corect politic, asa-i? Dar pentru faptul ca americanii au bombardat Belgradul exact in zi de Paste, trebuie felicitati nu? Acela nu e genocid ca-s doara „de-ai nostri” nu-i asa?
Sarbii sunt un popor darz care nu iarta, nu uita. Nu uita ce le-au facut fascistii de orice origine ar fi fost: germani, italieni, cetnici sau ustasi.
Daca aveti impresia ca suntem prieteni cu ei, chiar daca le-am livrat carburant pe ascuns, va inselati.
Ne dispretuiesc pentru lasitatea noastra dovedita istoric si smecheria pe care o purtam in gena. Americanii, la fel.
Asa ca mai veniti cu picioarele pe pamant.
În Belgrad la muzeul aviației exist o bucata din avion!